Petdeset tisoč ljudi se je danes udeležilo protirasističnega rock koncerta v vzhodnonemškem mestu Chemnitz, v odgovor na početje neonacistov, huliganov, privržencev Alternative za Nemčijo (AfD) in Pegide, ki že teden dni protestirajo, ustvarjajo ozračje pogroma tudi z nacističnimi pozdravi ter grozijo mimoidočim migrantom ali celo izvajajo nasilje nad njimi. V vabilu na koncert je med drugim pisalo: »Vsem tistim, ki so jih napadli neonacisti in ki so za vrednote strpnosti, spoštovanja drugega in človečnosti, hočemo pokazati, da niso sami.«

Koncert, na katerem so se zvrstili znani nemški punk bendi, raperji in drugi, se je začel z minuto molka v spomin na umorjenega Daniela H. V Chemnitzu, mestu na Saškem, kjer je AfD lani na zveznih volitvah dobila kar 27 odstotkov glasov, so namreč pred tednom dni izbruhnili množični protesti prav zaradi umora nemškega državljana Daniela H., sina Kubanca in Nemke, ki sta ga po prepiru zaradi denarja najverjetneje zabodla Sirec in Iračan. Že prvi nastopajoči, hip-hop pevec iz Chemnitza, je grajal zlorabo Danielove smrti.

Glavna tarča je Merklova

Problem je predvsem ta, da mnogi Nemci niso sposobni razumeti, da gre pri tem obžalovanja vrednem zločinu za posamičen primer, ki ga ni mogoče povezovati z migrantsko politiko. Glavna tarča skrajno desničarskih demonstracij je kanclerka Angela Merkel, »izdajalka ljudstva« in »ženska, ki ima krvave roke« zaradi vseh kriminalcev, ki da jih je spustila v Nemčijo leta 2015, ko je odprla meje za begunce. »Pred tem tu ni bilo kriminala,« je dejala ena od udeleženk skrajnodesničarskih demonstracij. »Odkar pa so prišli vsi ti Iračani in Afganistanci, se je vse spremenilo.« Toda podatki kažejo, da se ob povečanem številu beguncev v zadnjih letih število kriminalnih dejanj v Nemčiji ni povečalo.

Prepovedali dva shoda skrajne desnice

Nemara je k visoki udeležbi na protirasističnemu koncertu v mestu z 250.000 prebivalci pripomogel nemški zunanji minister Heiko Maas, ki je v nedeljo v intervjuju za časopis Bild am Sonntag dejal: »Moramo se dvigniti s svojih kavčev in spregovoriti. Pokazati moramo svetu, da smo demokrati v večini in da so rasisti v manjšini.« Zaveda se nevarnosti, da bi bila ulica in javni diskurz prepuščena najbolj glasnim in najbolj radikalnim, dokler ne bi tiha večina postala manjšina.

Glavno geslo koncerta je bilo Uničimo kepo, preden postane plaz. Gre za besede pisatelja Ericha Kästnerja, ki je menil, da bi bilo leta 1928 še mogoče ustaviti Hitlerja, in dodal: »Ne bi smeli čakati, da kepa postane plaz, ki ga nihče več ne more ustaviti in ki se ustavi šele, ko pokoplje vse pod seboj.«

Še v soboto se je demonstracij, ki sta jih organizirala parlamentarna stranka AfD in protiislamsko gibanje Pegida, udeležilo okoli 5000 ljudi, kakšnih 3500 pa se jih je zbralo na protidemonstracijah levice. Policistov, ki so predvsem poskušali preprečiti stik med nasprotnimi stranema, je bilo 1800. Skrajnodesničarski demonstranti so ponovno skandirali, da časopisi lažejo. Napadena je bila novinarska ekipa televizije MDR, ki je hotela posneti proteste. Štirje zamaskirani moški pa so na drugem koncu Chemnitza napadli Afganistanca in ga ranili.

Danes so mestne oblasti prepovedala dva shoda skrajne desnice, ki je hotela protestirati proti koncertu. Uradno pojasnilo je bilo, da so na predvidenem prostoru dogodke že prej napovedale druge skupine, ki so koncert podprle.