Vodja največje sindikalne organizacije v ZDA AFL-CIO Richard Trumka je v pogovoru za Fox News dejal, da je »precej težko razumeti«, kako bodo Trumpovi napori za oživitev prostotrgovinskega sporazuma na severnoameriški celini, t.i. nove Nafte obrodili sadove, če v sporazumu ne bo sodelovala Kanada.

»Agresivno zasledujemo sklenitev sporazuma, ki bi koristil delavcem vseh treh držav. Nismo še tam,« je dejal za medijsko hišo Fox, sicer najbolj priljubljeno med Trumpovimi podporniki. Poleg Kanade in ZDA bi v sporazumu sodelovala tudi Mehika, s katero je bela hiša že dosegla dogovor.

Trumka, ki sedi na čelu sindikata, ki zastopa 12,5 milijona delavcev, je v intervjuju za Fox Trumpa še obtožil, da položaj zlorablja za to, da aktivno škoduje delavcem.

Trump: »Ni težko videti, zakaj gre sindikatom tako slabo«

Trump, ki je prejšnji teden sporočil, da ni politične nuje, da Kanada ostane v prostotrgovinskem sporazumu, je Trumki prek družbenega omrežja twitter sporočil, da so »nekatere stvari, ki jih je izrekel, uperjene proti delavkam in delavcem v ZDA ter proti uspehu ZDA«. »Ni težko videti, zakaj gre sindikatom tako slabo,« Trumpov zapis povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Le nekaj minut pozneje je Trump v bolj prijateljskem tonu zapisal: »Vesel praznik dela!«

ZDA in Mehika sta prejšnji teden sporočili, da sta dosegli okvirni sporazum, iz katerega bi lahko potencialno izpustili Kanado, zunanja ministrica slednje Chrystia Freeland pa je konec minulega tedna vztrajala, da je dogovor vseh treh držav dosegljiv.

Trumpova administracija je sicer kongres že obvestila, da namerava v 90 dneh podpisati nov prostotrgovinski dogovor z Mehiko in s Kanado, če bo slednja za. Pogovori med ZDA in Kanado se bodo nadaljevali v sredo.