Minuli teden so celjski kriminalisti in policisti po skoraj devetmesečni preiskavi, ki je potekala v sodelovanju z upravo kriminalistične policije generalne policijske uprave, na območju Celja opravili več hišnih preiskav in odvzeli prostost šestim osebam, osumljenim storitve kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in trgovino z ljudmi. Vsi so slovenski državljani, stari od 24 do 66 let. Pri odkrivanju so si pomagali tako s klasičnimi kot prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

»V hišnih preiskavah smo osumljenim zasegli tudi pištolo z naboji, manjšo količino prepovedanih drog, video nadzorni sistem za nadzor uporabnikov storitev v gostinskem lokalu ter poslovno dokumentacijo gospodarske družbe, v okviru katere so izvajali kazniva dejanja,« pravi vodja sektorja kriminalistične policije na PU Celje Damijan Turk. V preiskavi so ugotovili, da so akterji za prostitucijo novačili dekleta iz Slovenije in Ukrajine, ki so jih k nam zvabili pod pretvezo, da bodo delale kot plesalke v nočnih klubih. »Nato pa so jih prisilili, da so ponujale spolne storitve proti plačilu, silili pa so jih tudi k prekomernemu uživanju alkoholnih pijač,« razkriva Turk.

Med 13 identificiranimi žrtvami je bilo devet državljank Ukrajine in štiri naše državljanke, ki so jih v času preiskave, to je od konca lanskega leta do minulega tedna, stranke obiskale najmanj 700-krat. Koliko so s tem zaslužili, policisti še ugotavljajo. »Cene spolnih storitev so se gibale od 60 do 180 evrov, dekleta pa so morala kar polovico zaslužka oziroma vsaj okoli 1000 evrov mesečno izročiti 'nadrejenim'. Če niso naredile dovolj, so morale razliko kriti same,« je še razkril Turk.

Kriminalisti so zaradi zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi ovadili osem fizičnih in eno pravno osebo, ki je zavajala upravne organe v postopkih izdaje dovoljenj za delo in bivanje. »Skupaj so osumljeni 15 kaznivih dejanj, zelo verjetno pa je, da bodo ovadeni tudi zaradi omogočanja nedovoljenega prehajanja državne meje ter prometa s prepovedanimi drogami. Pet oseb smo v soboto privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil sodno pridržanje,« je še povedal Turk.

Tovrstna kazniva dejanja je najtežje preiskovati

Višji kriminalistični inšpektor specialist z uprave kriminalistične policije na generalni policijski upravi Damijan Roškarič ob tem poudarja, da se naša država na področju trgovine z ljudmi pojavlja kot ciljna država za državljanke tretjih držav iz vzhodne in jugovzhodne Evrope. »Z izvrševanjem tovrstnih kaznivih dejanj se ukvarjajo organizirane kriminalne združbe, ki v izvornih državah novačijo ljudi, jih nato pripeljejo k nam z namenom izvrševanja različnih kaznivih dejanj ter izkoriščajo za različne namene. Najpogosteje za prostitucijo, kar oglašujejo na različnih spletnih portalih,« pravi Roškarič. Ob tem poudarja, da je preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj zelo zahtevno, tudi zato, ker žrtve trgovine z ljudmi teh dejanj ne prijavljajo policiji, prav tako se pogosto niti ne prepoznavajo kot žrtve.