Duterte, ki se je danes že sešel z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ima v prihodnjih dneh na programu še srečanje z izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom, med drugim pa si bo v Izraelu ogledal tudi spomenik, posvečen Filipincem, ki so Judom pomagali na begu pred nacisti.

Ob prihodu v Izrael se je Duterte na srečanju s filipinsko skupnostjo v Izraelu najprej opravičil nekdanjemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, ki ga je leta 2016 označil za »kurbinega sina«. Je pa ob tem dodal, da je Obami »oprostil« njegove kritike filipinske kampanje proti drogam, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številni kritični do obiska filipinskega predsednika v Izraelu

Do obiska filipinskega predsednika v Izraelu so aktivisti za človekove pravice kritični, med drugim zaradi njegove izjave izpred dveh let, ko je številne smrti v vojni proti mamilom na Filipinih, ki jo je sprožil po prevzemu predsedniškega položaja, primerjal s holokavstom.

Filipinska policija je v zadnjih dveh letih v vojni proti razpečevanju mamil ubila najmanj 4200 Filipincev, po trditvah zagovornikov človekovih pravic pa bi jih lahko umrlo celo več kot 20.000. Manila po lastnih trditvah orožje za vojno proti drogam kupuje v Izraelu.

Med Dutertejevim obiskom bosta sicer državi po napovedih sklenili dogovor o filipinskem negovalnem osebju v Izraelu. V Izraelu namreč dela okoli 30.000 Filipincev, ki večinoma opravljajo službo negovalcev starostnikov.

Iz Izraela bo Duterte v sredo odpotoval še v Jordanijo.