Janša, ki kot predsednik relativne zmagovalke zaradi odklonilnega odnosa večine parlamentarnih strank do sodelovanja s SDS ni uspel oblikovati vladajoče koalicije, je v izjavi za javnost zapisal, da v normalni družbi brez podjetnosti ni ne gospodarskega ne splošnega razvoja.

Nova vlada želi medtem po njegovem prepričanju z nerazumnimi davki, brezglavo rastjo administracije in različnih privilegijev, povečevanjem birokratskih ovir in krepitvijo centralizma podjetnike zatreti ali jih pregnati.

Janša je prepričan, da koalicijska pogodba ni slučaj, niti ni rezultat izsiljevanja ene stranke. »Je odraz stanja v šestih strankah vladne koalicije, ki so jo dogovorile,« je navedel.

Obregnil se je tudi ob vprašanje migracij in selitve izobraženih mladih iz države. »Napoveduje se nadaljevanje politike, s katero v Slovenijo vabimo migrante iz tujih kulturnih in civilizacijskih okolij in jim zagotavljamo nadstandard, izšolane mlade Slovenke in Slovence pa poganjamo v tujino s trebuhom za kruhom,« je podčrtal.

Motijo ga tudi ukrepi dosedanje vlade

Janšo motijo tudi nekateri ukrepi dosedanje vlade. Po njegovih navedbah se namreč napoveduje nadaljevanje politike, ko vlada proračunski denar deli kot bogate subvencije za tuje vlagatelje v lakirnice in žage, domačim visokotehnološkim podjetjem z dobro plačanimi delovnimi mesti pa grozi z novimi davki in administrativnimi ovirami.

Janša je spomnil tudi, da posameznike in združenja, ki se v teh dneh kritično odzivajo na norosti, zapisane v koalicijski pogodbi, »ekstremistični levičarji v vladni koaliciji« naganjajo iz države in jim grozijo z represivnimi ukrepi. »Od tu do ponavljanja tragičnih dni naše novejše zgodovine je samo še korak,« je prepričan.

V SDS bodo zato po Janševih zagotovilih naredili vse, kar je treba, da te »norosti zaustavijo«. Poziva pa tudi vse tiste, ki so »doslej spali in iskali izgovore za svojo pasivnost v vsegliharstvu, da se prebudijo«. Sicer bo po njegovem prepozno.

V SBC od vodilnih politikov pričakujejo jasen odziv na javne napade na podjetnike

V upravnem odboru SBC, ki ga vodi Marjan Batagelj, v njem pa sedi tudi Akrapovič, so javno pismo naslovili na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Dejana Židana, mandatarja za predsednika vlade Marjana Šarca in na ostale predsednike parlamentarnih strank.

V SBC z veliko zaskrbljenostjo spremljajo odkrite napade nekaterih najvidnejših članov stranke Levica na slovenske podjetnike, ki so se po njihovem prepričanju zakonito in odgovorno odzvali na napovedane davčne spremembe, omenjene v koalicijski pogodbi nove manjšinske koalicije.

Kot so zapisali v pismu, ki ga je novinarjem danes prebral izvršni direktor SBC Goran Novković, so v klubu vedno bili in bodo naklonjeni dialogu, večkrat pa so že tudi jasno povedali, kakšno podjetniško okolje bi v Sloveniji potrebovali z večjo uspešnost.

Spomnili so, da so politiki pomagali tudi pri snovanju smernic in konkretnih rešitev. Ker so mislili, da beseda nekaj velja, so z začudenjem sprejeli informacije o predvidenih spremembah na davčnem področju, med katerimi je najbolj odmevala omemba vključitve davka na kapitalski dobiček, ki je zdaj obdavčen cedularno, v dohodnino.

Negotovost podjetnikov zaradi tega je imela po njihovih navedbah za posledico »samozaščitniško ravnanje«, ki se je pokazalo tudi v Akrapovičevi odločitvi, da si prek krovne družbe izplača bilančni dobiček.

Šokirali pa so jih »hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, tendecioznost in predvsem nedopusten sovražni govor do podjetnikov ter odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema« v minulih dneh.