Socialistični premier je kmalu po 1. juniju, ko je prevzel oblast, sprožil dialog s katalonskim predsednikom Torro. Za radio Cadena SER je danes povedal, da mora ta dialog voditi h »glasovanju o okrepitvi katalonske avtonomije«. »To je referendum o avtonomiji in ne o samoodločbi,« je poudaril Sanchez

Katalonci bodo po premierjevih besedah glasovali o novem statutu regije, ki določa njeno avtonomijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 2006 je statut, s katerim je regija dobila večjo avtonomijo, Katalonci pa naziv narod, podprlo 73 odstotkov volivcev. Vendar je leta 2010 špansko ustavno sodišče del tega statuta razveljavilo. »Katalonija ima trenutno statut, o katerem ni glasovala. Torej imamo politični problem,« je povedal premier.

Nova vlada v Kataloniji je izboljšala odnos z Madridom

Torra je v odzivu povedal, da »je proces neodvisnosti nepovraten«. »Pravice do samoodločbe Katalonije ni mogoče pomesti pod preprogo,« je poudaril.

Regija s 7,5 milijona prebivalcev je neodvisnost enostransko razglasila konec oktobra 2017, potem ko je 1. oktobra izvedla referendum, na katerem so volivci podprli neodvisnost. Osrednja španska vlada je po razglasitvi neodvisnosti prevzela upravljanje regije.

Politična kriza se je končala junija letos, ko je prisegla nova katalonska vlada, ki se je zavzela za dialog z Madridom. S prihodom socialistične vlade, ki je v parlamentu odvisna od strank zagovornikov katalonske neodvisnosti, so se omehčala tudi stališča Madrida.