Cene življenjskih potrebščin so avgusta na letni ravni zrasle za 17,9 odstotka, medtem ko je bila po podatkih turškega statističnega urada (TUIK) julija letna inflacija 15,85-odstotna.

Avgustovska številka je sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP presegla napovedi analitikov, ki so ocenili, da bodo avgusta cene zrasle za 17,6 odstotka.

Največ so na letni ravni avgusta zrasli stroški prevoza, in sicer za 27,13 odstotka, medtem ko so se cene hrane in brezalkoholnih pijač dvignile za 19,75 odstotka, je še izpostavil TUIK.

Svetovni trgi upajo na pomiritev valutne krize

Turčija se sicer v zadnjih tednih sooča z nizko vrednostjo lire, v tej luči pa se bo čez deset dni sestal komite za denarno politiko tamkajšnje centralne banke. Trgi upajo na znatno zvišanje obrestne mere, s čimer bi pomirili valutno krizo. Centralna banka je po objavi podatkov o avgustovski inflaciji sporočila, da bo sprejela ustrezne ukrepe in prilagodila denarno politiko.

Prosti padec vrednosti lire je sprožil predsednik ZDA Donald Trump, ki je uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Slednja je nato vrnila s povračilnimi ukrepi. Članici zavezništva Nato sta se zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja.