Sodišče v Mjanmaru je danes obsodilo Reutersova novinarja, ki sta preiskovala vojaške poboje civilistov, na sedem let zapora zaradi kršenja zakona o državni skrivnosti, ker sta imela ob aretaciji pri sebi zaupne dokumente. Obsodba je sprožila val ogorčenja po svetu, ki v odločitvi sodišča vidi še en udarec pravosodnemu sistemu in svobodi govora države na jugovzhodu Azije, katere oblasti so že tarča ostrih mednarodnih kritik zaradi pregona in pobojev pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga, kar sta preiskovala tudi obsojena.

Sodišče je presodilo, da sta 32-letni Wa Lone in 28-letni Kyaw Soe Oo kršila zakon, ki je bil spisan še v času kolonializma. Sama trdita, da so ju tik pred aretacijo decembra lani poklicali v restavracijo, kjer jima je policist izročil dokumente. Še preden jima jih je uspelo pogledati, so ju aretirali, sta povedala med sojenjem. Ena od prič je med sojenjem potrdila, da so novinarjema nastavili past in dokumente podtaknili. Šlo je za pričo tožilstva, ki je potem zahtevalo njeno izločitev.

Wa Lone in Kyaw Soe Oo sta med drugim preiskovala poboj desetih zajetih Rohingejcev, dečkov in mož, v obalni vasi Inn Din, ki jih je zagrešila vojska. Oblasti so pozneje priznale, da se je poboj zgodil, in nekatere vojake kaznovale.

Umaknili lastno pričo

Razsodbo so pričakovali že prejšnji teden, a so jo preložili, uradno zaradi bolezni sodnika. Objaviti bi jo morali prav na dan, ko je posebna skupina preiskovalcev OZN objavila svoje poročilo o dogodkih v Mjanmaru. V njem je zapisala, da bi morali šestim generalom soditi pred mednarodnim kazenskim sodiščem zaradi hudih zločinov oziroma namena zagrešitve genocida nad muslimansko manjšino Rohinga. Eden od teh generalov je bil domnevno vpleten v poboj, ki sta ga preiskovala novinarja. Mednarodno kazensko sodišče zdaj preučuje, ali ima pristojnost pregona oblasti v Mjanmaru zaradi pobojev in pregona Rohingejcev, medtem ko so na zahodu proti državi uvedli sankcije.

Na udaru je tudi neformalna voditeljica države, Nobelova nagrajenka za mir Aung San Suu Kyi, ker da ni izkoristila svoje politične moči in vpliva, da bi preprečila poboje in pregon Rohingejcev. 700.000 jih je zbežalo v sosednji Bangladeš.

Ostri odzivi po svetu

Obsodba novinarjev Reutersa je sprožila številne odzive po svetu. Ameriški veleposlanik Scott Marciel je dejal, da spodkopava zaupanje državljanov v sodni sistem. Posebna poročevalka OZN za človekove pravice v Mjanmaru Yanghee Lee je zapisala: »Neverjetno. Odgovorno novinarstvo je v Mjanmaru vse bolj prepoznano kot zločin!« Visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet pa je zapisala, da bo razsodba poslala povsem napačno sporočilo novinarjem v Mjanmaru.

Novinarja sta po razglasitvi sodbe dejala, da še vedno verjameta v pravico in demokracijo. »Vladi želim reči, da naju lahko vrže v ječo, ne more pa zapreti oči in ušes ljudi,« je dejal Kyaw Soe Oo. Zoper sodbo se lahko pritožita na višje sodišče in potem po potrebi na vrhovno.