Novomeški kriminalisti so v večmesečni preiskavi v sodelovanju s kolegi iz Ljubljane, Celja in Maribora razkrinkali zakonski par, 52-letno osumljenko z območja Maribora in 48-letnega osumljenca s Celjskega, zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije. V sredo so opravili hišne preiskave, zakonca prijeli in med drugim zasegli telefone, rokovnike in 4500 evrov gotovine. »Nesporno je, da sta osumljenca organizirala in vodila prostitucijo z namenom izkoriščanja deklet. Po nekaterih podatkih naj bi se s temi kaznivimi dejanji ukvarjala že 14 let, zato bomo premoženjsko korist ugotavljali tudi s finančno preiskavo,« je dejal prvi mož novomeških kriminalistov France Božičnik. Oba osumljenca, ki ju policija doslej še ni obravnavala, so ovadili za skupaj dvanajst kaznivih dejanj, pridobila pa sta si najmanj 95.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Prve znake je policija zaznala že aprila lani, marca letos pa zagnala intenzivno preiskavo s klasičnimi kot tudi s prikritimi ukrepi. Ugotovili so, da so se s prostitucijo ukvarjala dekleta, stara od 20 do 46 let, ki so jih na vsake toliko časa »zamenjali«. V času preiskave od marca dalje so za osumljenca denar s spolnimi storitvami služile dve državljanki Srbije in državljanka Ukrajine, ki so imele v tem času okoli 1600 obiskov. Vse naj bi bile v matični državi brezposelne in iz socialno šibkih okolij. Ker je prostitucija že od leta 2003 pri nas dekriminalizirana, policija zoper dekleta ne bo izvajala nobenih ukrepov.

Kot je dejal Božičnik, so dekleta vedela, v kaj se spuščajo, vprašanje pa je, ali so se zavedala, da so dejansko žrtve, saj so jih izkoriščali. Bivala so v stanovanjih in hotelskih sobah, kjer so tudi opravljala spolne storitve, za katere so zaračunavala od 40 do 100 evrov, polovico zaslužka so morale dati osumljencema. Na dan so imele tudi po 20 strank. Za bivanje in prevoze so morale plačevati same. Delati so morala vse dni v tednu, osumljenca sta jih nadzirala, organizirala njihove prevoze, jim določala lažna imena in vzdevke, nista pa nad njimi izvajala nasilja ali jim jemala osebnih dokumentov, pravi Božičnik.

Osumljenca sta bila pri svojem početju izjemno previdna, delovala sta tudi s pomočjo posrednikov, kljub brezposelnosti pa sta živela razkošno življenje. Zdaj sta v priporu, grozi pa jima od enega do dvanajst let zapora.