Kanadska zunanja ministrica Chrystia Freeland se je v četrtek kar štirikrat sestala z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem, da bi premostila razlike in ohranila Nafto kot tristranski dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko. A je pozno ponoči novinarjem morala priznati, da »dogovora nimamo«, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Državi bosta pogovore nadaljevali danes.

Bela hiša želi še danes obvestiti ameriški kongres o svojem namenu vstopa v nov prostotrgovinski dogovor. S tem bi izpolnila zahtevo o 90-dnevnem vnaprejšnjem naznanilu, ki bi omogočilo podpis nove Nafte pred 1. decembrom, ko bo v Mehiki zaprisegel novi predsednik.

Tristranski dogovor lahko postane dvostranski

ZDA so se z Mehiko o Nafti 2.0 dogovorile v ponedeljek. Kanado sta državi začasno pustili na strani, ameriški predsednik Donald Trump pa ne izključuje možnosti, da bi bil trgovinski dogovor ZDA z Mehiko v prihodnje dvostranski, s Kanado pa bi ZDA sklenile ločenega.

Trump je v četrtek zvečer v ameriški zvezni državi Indiana dejal, da bodo ZDA »nadomestile Nafto s čudovitim, povsem novim trgovinskim dogovorom med ZDA in Mehiko«. Glede Kanade pa je dejal: »Mislim, da se bo zgodilo in res smo razvili dober odnos. A obravnavati nas morajo pošteno. V preteklosti nas niso.«

Ključna faza pogovorov med ZDA in Kanado se je začela v torek, ko je Freelandova prekinila evropsko turnejo in priletela v Washington. Tretji dan je novinarje sicer presenetila, ko je že nekaj minut po začetku zapustila nočna pogajanja. Pojasnila je, da je Lighthizerju zgolj želela povedati par stvari. Pred tem je sicer v izjavah dejala, da strani dosegata napredek in sta že pokrili veliko tem.

ZDA in Kanada bosta morali najti kompromise na številnih področjih. Najbolj sporni se zdijo kanadski strogo nadzorovani trg mleka ter mehanizmi za reševanje sporov in zaščito intelektualne lastnine. Freelandova o posamičnih vsebinah v javnosti ni želela govoriti.