Po poročanju bruseljskega spletnega medija Politico, ki se sklicuje na visokega predstavnika EPP, je Weber dobil blagoslov Merklove, da kandidira za položaj. »Kanclerka se strinja, da Weber postane spitzenkandidat, vendar brez vsakega zagotovila, da bo dejansko postal predsednik komisije,« je dejal omenjeni vir.

Po poročanju nemških medijev je Merklova Webra podprla po posvetih s predstavniki svoje stranke in bavarske Krščansko-socialne unije ter predstavniki vodstva EPP. Merklova in Weber naj bi se po navedbah časnika Der Speigel sestala minuli torek v Berlinu. Nemška vlada sicer ni sprejela še nobene uradne odločitve v zvezi s tem.

Merklova si na vrhu komisije želi Nemca

Weber naj bi kandidaturo, o kateri se je govorilo že nekaj časa, napovedal prihodnjo sredo, sicer pa bo EPP uradno odločitev o svojem kandidatu sprejela na kongresu v Helsinkih 8. novembra.

Prejšnji teden so nemški mediji poročali, da si Merklova na vrhu Evropske komisije želi Nemca in to naj bi ji bilo celo bolj pomembno kot položaj predsednika Evropske centralne banke (ECB), na katerem bo do menjave prav tako prišlo prihodnje leto.

Glede na napovedi naj bi EPP tudi na prihodnjih evropskih volitvah dobila največ glasov, tako da bo imel njen spitzenkandidat možnosti, da postane prihodnji šef Evropske komisije. Tudi sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker prihaja iz vrst EPP, že pred časom pa je dal vedeti, da se ne bo potegoval za nov mandat.

Predsednika Evropske komisije sicer imenujejo člani Evropskega sveta, torej voditelji članic EU, potrditi pa ga mora Evropski parlament.