Logistični center, za katerega so včeraj položili temeljni kamen, bo obsegal več kot 25.000 kvadratnih metrov skladiščnih in 4000 kvadratnih metrov poslovnih površin, v prvi fazi se bo razprostiral na skoraj 52.000 kvadratnih metrih in obsegal več kot kot 20.000 paletnih mest. Naložbeniki pričakujejo, da bo gradnja končana prihodnje leto. Naložbe so se lotili s premislekom, pravi lastnik logističnega velikana Stefan Krauter, saj so ugotovili, da idealna lega na vozlišču med jadranskima pristaniščema in državami v zaledju pomeni logistično priložnost.

Direktor slovenskega podjetja Cargo-partner Viktor Kastelic je ob tem dodal, da se je tudi slovenska država začela zavedati priložnosti, ki jih ponuja logistična industrija, saj gre za strateško dejavnost na najvišji ravni. Avstrijsko podjetje že 35 let ponuja vrsto logističnih storitev, ima skoraj 2800 zaposlenih in okoli 700 milijonov evrov prometa na leto. Od slovenske naložbe pričakuje povečanje dobička in povrnitev vložka v enem desetletju.

Pričakujejo železniško povezavo do letališča

Naložbeniki pa hkrati pričakujejo tudi razvoj Brnika, potniško in železniško povezavo do letališča, saj ocenjujejo, da bi uresničitev omenjenih povezav odpravila eno večjih pomanjkljivosti pri načrtovanju razvoja. Računajo, da jim bo naložba na Brniku letno prinesla dodatnih 5 milijonov prihodkov.

Naložbe pa se veselijo tudi v občini Cerklje na Gorenjskem, saj naj bi novi logistični center že v začetku prinesel 130 novih delovnih mest, je izpostavil župan Franc Čebulj. Logistični center je načrtoval arhitekturni biro Protim Ržišnik Perc, njihov direktor Andrej Ržišnik pa je povedal, da so v sodelovanju z naročniki ustvarili moderen, tehnično dovršen objekt. Pri načrtovanju so se oprli na informacijsko modeliranje stavb ter s tem zagotovili večjo preglednost stroškov in celotne naložbe.

V neposredni bližini novega logističnega velikana je tudi nov logistični center farmacevtskega podjetja Novartis, ki ga bo upravljala družba Kuehne in Nagel. Naložba bo kmalu končana. Gre za največji Novartisov logistični center v Evropi, ki zagotavlja skoraj 40.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin.