Do srede so ljubljanski javni vrtci za novo šolsko leto sprejeli 3501 otroka, od tega 2961 otrok prvega starostnega obdobja (od enega do treh let) in 540 drugega starostnega obdobja (od treh do šestih let). Na prostor v vrtcu je v sredo čakalo še 236 otrok, starih od enega do treh let, med njimi tudi 39 otrok, katerih starši so trikrat zapored odklonili ponujeno prosto mesto in so tako pristali na repu čakalne vrste.

»Noben otrok, če ima vsaj eden od staršev stalno prebivališče v Ljubljani, ne bo ostal brez prostora v vrtcu,« je včeraj zagotovil ljubljanski župan Zoran Janković. Njegovo trditev podpirajo tudi podatki ljubljanske občine; v prestolnici namreč že peto leto zagotavljajo vsem staršem s pogoji javni vrtec že v spomladanskih mesecih, največ težav z iskanjem prostora pa imajo tisti starši, ki odklonijo ponujeno prosto mesto za otroka, saj ga želijo vpisati v točno določeno enoto.

Nov oddelek za otroke s posebnimi potrebami

Od lanskega leta so v ljubljanskih vrtcih pridobili dvanajst novih oddelkov, skupno jih je letos tako na voljo 785, med drugim tudi nov razvojni oddelek za otroke s posebnimi potrebami v okviru Vrtca Zelena jama v enoti Vrba. Od leta 2006, ko je bilo v javnih vrtcih v prestolnici 687 oddelkov, so jih do danes tako odprli dodatnih 98, a glede na povišanje števila zasebnih vrtcev v Ljubljani (leta 2006 jih je bilo pet, letos že 26) tudi to očitno še vedno ni dovolj.

V zadnjih letih so v občini prenovili več oddelkov vrtcev ali pa celotne stavbe, letos pa so deset vrtcev vključili v energetsko sanacijo. V prihodnjih letih načrtujejo še nekaj večjih projektov – do leta 2020 bodo porušili in na novo zgradili vrtec Trnovo, istega leta bodo ob vrtcu Pedenjped v Zalogu zgradili večnamenski prostor, do leta 2020 bodo v enoti Vrba Vrtca Zelena jama zgradili večnamenski prostor z razvojnim oddelkom, v delu pa je že prenova kuhinje enote Ostržek vrtca Črnuče, ki naj bi bila končana prihodnje leto.