V raziskavi, ki je obsegala vse smrti, povzročene z orožjem med letoma 1990 in 2016, so znanstveniki ugotovili, da vojne ne povzročijo največ žrtev.

Raziskovalci so ugotovili tudi, da je večina smrtnih žrtev skoncentrirana v šest držav, saj se v Braziliji, ZDA, Mehiki, Kolumbiji, Venezueli in Gvatemali zgodi več kot polovica vseh smrti, povzročenih z orožjem. Kot predvidevajo avtorji raziskave, je koncentracija smrti v teh državah tako velika zato, ker je v teh državah veliko trgovine z orožjem in organiziranega kriminala, večina smrti pa se zgodi v kartelih.

Največja koncentracija ubojev glede na število prebivalcev je sicer v El Salvadorju, kjer za posledicami strelskih napadov umre 38,9 prebivalcev od 110.000, najmanjša pa v Singapurju, kjer takšno smrt utrpi 0,1 prebivalec na 100.000. Strelsko orožje je pogosto uporabljeno za izvedbo samomora, tako umre 27 odstotkov ljudi, ki podležejo poškodbam, povzročenim z orožjem. Kot kaže raziskava, največ samomorov na število prebivalcev naredijo na Grenlandiji.

Vodja raziskave Chris Murray je izpostavil, da so ti podatki zelo pomembni tudi zato, da se zavemo, kako razširjen zdravstveni problem so samomori, še navaja CNN.