Po navedbah gasilcev, na katere se sklicuje tiskovna agencija Reuters, je razpoka v jezu, namenjenem za namakanje, nastala danes okoli 5.30 po lokalnem oz. v torek okoli 23. ure po srednjeevropskem času.

Oblasti so sporočile, da je močno monsunsko deževje v regiji Bago poškodovalo odtočni kanal jezu, ki ureja izpust odvečne vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voda je zato poplavila ravninsko pokrajino, poškodovala pa je tudi most na avtocesti, ki povezuje dve največji mjanmarski mesti Yangon in Mandalay. Oblasti so most zaprle.

"Nimamo točnih podatkov o številu žrtev, vendar je voda prizadela vasi, kjer živi več kot 50.000 ljudi," je za AFP povedala direktorica ministrstva za socialno varstvo Phyu Lae Lae Tun. Dejala je še, da je voda prizadela 12.000 gospodinjstev v stotih vaseh. Trenutno po njenih navedbah za ljudi, ki so bili primorani zbežati z domov, postavljajo začasna taborišča, medtem ko so drugi izseljeni zatočišče poiskali v samostanih.

Obilno monsunsko deževje v Laosu terjalo 35 smrtnih žrtev

Konvoji vojaških tovornjakov so na poplavljena območja pripeljali čolne. Na kraj nesreče je med drugim prispel tudi načelnik generalštaba Min Aung Hlaing, ki se po nedavni objavi poročila neodvisne preiskovalne misije ZN sooča z obtožbami zločina proti človečnosti.

"Delati moramo skupaj," je povedal lokalnim medijem. "Odtočnega kanala trenutno ne moremo obvladati in voda se ne bo ustavila," je dodal.

Obilno monsunsko deževje je minuli mesec povzročilo tudi zrušenje jezu v Laosu, pri čemer je umrlo najmanj 35 ljudi, veliko jih še pogrešajo.