Od minulega četrtka je v prometnih nesrečah na Hrvaškem umrlo deset ljudi, samo v ponedeljek in torek šest. Od začetka leta je na hrvaških cestah življenje izgubilo 215 ljudi. Črna statistika kaže, da so prometne nesreče na Hrvaškem od osamosvojitve zahtevale več žrtev kot vojna v začetku 90. let prejšnjega stoletja.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so zaskrbljeni zaradi velikega števila prometnih nesreč z več smrtnimi žrtvami, ki so so zgodile v zadnjih nekaj dneh. Poudarjajo, da tako črnega tedna ni bilo že dolgo. Po navedbah ministrstva so letos našteli 136 odstotkov več prometnih nesreč, ki so jih povzročili motoristi, kot v enakem obdobju lani. Obenem se je občutno zvišalo tudi število voznikov, starejših od 60 let, ki so bili odgovorni za prometne nesreče.

Vse več mladih, neizkušenih

Hrvaško javnost so posebej razburile nesreče, ki so jih povzročili mladi in neizkušeni vozniki. V Zagrebu je minuli četrtek 20-letnik z močnim mercedesom povzročil nesrečo, v kateri sta umrli dve osebi, tri pa so bile poškodovane.

Lani je na hrvaških cestah ugasnilo 331 življenj, kar je 24 več kot v letu 2016. Razlogov za prometne nesreče je več, v glavnem pa so krivci alkohol, prevelika hitrost in tehnične pomanjkljivosti vozil, kažejo policijske statistike. Prometni strokovnjaki menijo, da bi vsako leto lahko rešili več deset življenj zgolj, če bi bila vozila tehnično brezhibna. Povprečna starost avtomobilov na Hrvaškem je 13 let.

Hrvaški strokovnjak za promet Goran Husinec je v torkovem pogovoru za komercialno televizijo RTL poudaril, da je v 27 letih samostojnosti države v prometnih nesrečah umrlo več ljudi kot med vojno na Hrvaškem, ko naj bi življenje izgubilo od 15.000 do 20.000 ljudi.

Statistika prometnih nesreč, predvsem pa žrtev na cestah je v Sloveniji ugodnejša. Že res, da absolutno velja, da je vsaka žrtev v prometu žrtev preveč, toda na naših cestah je letos umrlo 57 ljudi, v enakem obdobju preteklega leta pa so ceste terjale 80 smrtnih žrtev. Ob tem naj dodamo, da je lani v vsem letu na naših cestah umrlo 106 ljudi, kar je 24 manj kot leta 2016.