Srebrni kipec je v zadnjih dveh letih prejel Portugalec Cristiano Ronaldo, ki je bil najboljši tudi leta 2014. Po slavju z Realom v ligi prvakov in srebru s Hrvaško na EP pa se letos kot favorit za njegovega naslednika omenja 32-letni Hrvat.

Nedvomno visoko kotira tudi Ronaldo, ki je vnovič dosegel največ golov v ligi prvakov, a ima za sabo bledo reprezentančno sezono, saj se je Portugalska od SP poslovila v osmini finala. Tretji kandidat je Egipčan Mohamed Salah, ki je z Liverpoolom igral finale lige prvakov, na SP v Rusiji pa se je z reprezentanco od tekmovanja poslovil v predtekmovalnem delu.

Na spisku končnega izbora ni francoskih nogometašev, ki so se veselili naslova svetovnih prvakov. Antoine Griezmann, soigralec Jan Oblaka pri madridskem Atleticu, se je v izboru 80 trenerjev in 55 novinarjev iz cele Evrope znašel na četrtem mestu, Kylian Mbappe se je za Argentincem Lionelom Messijem uvrstil na šesto mesto.

V ženski konkurenci so kandidatinje Danka Pernille Harder (Wolfsburg), Norvežanka Ada Hegerberg in Francozinja Amandine Henry (obe Olympique Lyon).