Predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Konrad Kuštrin meni, da je Fakin s kandidaturo za ministra pogumen, saj da bo »reševal potopljeno barko s tistimi, ki so jo potapljali zadnja štiri leta«. Težko ocenjuje, ali je pravi kandidat za to mesto. »Nedvomno je korajžen, vidi v tem izziv,« je dejal za STA.

Pri delu na ministrskem položaju mu želi vse najboljše. »Klasične zahteve zdravništva so mu popolnoma jasne. Če jih bo izvedel, bo imel našo podporo,« je dejal Kuštrin, a dodal, da mu ni jasno, kako bo njihove zahteve izvedel znotraj leve vlade. Dolgoletni prvi mož zdravniškega sindikata je poudaril, da bodo zdravniki in Fides vztrajali pri izstopu iz sistem uslužbencev v javnem sektorju.

Kuštrin ve, da se Fakin zaveda, kaj vse je treba v zdravstvu narediti. »Ali mu bodo omogočili, pa je drugo vprašanje, ki ni odvisno od njega,« je dejal.

Direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek pa je Fakina označil za dobrega kandidata in kompetentnega strokovnjaka. »Prav je, da za to mesto kandidira človek z izkušnjami in kompetencami. Časa za ponovno učenje in analize ni,« je dejal za STA. Tako ne dvomi, da ima Fakin pravilno vizijo za zdravstvo v prihodnje. »Če bo imel srečno roko pri sestavi prave ekipe, smo lahko optimistični,« je izjavil.

Od Fakina se pričakuje veliko

Od novega zdravstvenega ministra pričakujejo, da se bo najprej lotil vprašanja podfinanciranosti zdravstvenega sistema in zagotavljanja dodatnih finančnih virov. Zdravstveni zavodi pri svojem delovanju tudi potrebujejo večjo avtonomijo, zato med prvimi zakonodajnimi rešitvami izpod njegovih rok pričakuje zakon o vodenju in upravljanju zdravstvenih zavodov.

Po njegovem mnenju je koalicijski sporazum dobra osnova za Fakinovo delo, saj vsebuje vse, za kar v združenju izpostavljajo, da je v zdravstvu treba storiti. »Če se bo uresničeval, kot je zapisano, smo lahko optimisti,« je dejal in dodal, da so pri tem pripravljeni sodelovati.

V času, ko je bil Fakin prvi mož javne zdravstvene blagajne, so z združenjem in Mezkom kar nekajkrat izmenjali ostre tone. A to je bila posledica takratne funkcije Fakina in tudi težkih finančnih razmer, v katerih je bila država in s tem zdravstvo, se strinja Mezek. Kot je dejal, bo Fakin zdaj v drugačni vlogi, na bistveno višji funkciji, saj bo odgovoren za celotni zdravstveni resor. Tako bo zagotovo moral biti njegov pogled bistveno širši. »Ne dvomim, da bo tudi to zmogel,« je še dejal.