Ob prvi letošnji izrazitejši ohladitvi od sobote na nedeljo popoldne se je morje v 24 urah ohladilo za 6,6 stopinj Celzija, Blejsko in Bohinjsko jezero pa za 1,3 oz. 1,8 stopinje. Danes je tako najtoplejše Blejsko jezero z 22 stopinjami, v naslednjih dneh pa se bodo temperature morja in jezer ohranjale nad 20 stopinjami, je Agencija RS za okolje (Arso) danes objavila na svojem twitter računu.

Po podatkih samodejnih hidroloških postaj temperatura morja pri koprski Kapitaniji tako trenutno znaša 20,1 stopinje Celzija, voda v Bohinjskem jezeru 19,6 in v Blejskem jezeru 22,5 stopinje.

Voda se bo še segrela

Dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh je za STA pojasnil, da tako izrazita ohladitev ni povsem neobičajna: »Kadar burja piha par dni in če je močnejša, kot je bila včeraj, odrine vrhnjo plast tople vode stran od obale in na površje pride voda iz globin, ki je hladnejša.«

Tovrstne ohladitve so po njegovih izkušnjah precej bolj drastične spomladi, malo manj pa v tem času. Tako je tudi pričakovati, da se bo morje spet hitro segrelo. V torek bo še pihala burja, nato pa se bo voda v dnevu ali dveh lahko spet segrela za vsaj tri ali štiri stopinje. Tako je Velkavrh ocenil, da za kopalce ni bojazni o koncu kopalne sezone. Ker bo vreme še prijetno toplo, bi se lahko morje v drugi polovici tedna ob odsotnosti burje segrelo na 24 ali 25 stopinj Celzija.

Po napovedih Arsa bo danes popoldne jasno, na Primorskem pa bo še pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem do okoli 26 stopinj Celzija.

V torek bo pretežno jasno, ponekod po nižinah bo zjutraj megla. Ponekod na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, ob morju okoli 16, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem pa do 30 stopinj Celzija.