Trump je v delu zastave, ki ga sestavljajo samo rdeče in bele črte, eno od njih pobarval z modro barvo, poroča Independent.

Na družbenih omrežjih so napačno pobarvano zastavo seveda hitro opazili in tudi skovali nekaj teorij zarote o tem, kaj naj bi Trump s tem dejanjem sporočal.

Nekateri so denimo izpostavili podobnost z rusko zastavo in v objavo na twitterju pripisali #TraitorTrump, kar v prevodu pomeni #IzdajalecTrump. Barve ruske zastave si sicer od zgoraj navzdol sledijo kot tiste na slovenski, torej: bela, modra, rdeča. Drugi so pisali, da je Trump zgolj poskušal prerisovati od otroka, ki je sedel zraven njega.

Trumpovi podporniki so si napačno pobarvano zastavo razložili v svoj prid, in sicer pravijo, da se je želel predsednik z modro barvo pokloniti policistom, še piše Independent.

Ko Američani govorijo o barvah svoje zastave, je običajno zaporedje naštevanja sledeče: rdeča, bela in modra. Predvsem ob dnevu neodvisnosti, 4. julija, je ta skupek barv v tem vrstnem redu precej pogosto uporabljen, rečejo recimo, da bodo svoje hiše odeli v rdečo, belo in modro. Morda je to tisto, kar je Trumpa zmedlo.

Trumpu očitajo lažni patriotizem

Aktivistka Holly Figueroa O’Reilly je ob dogodku hitro spomnila, da bi moral nekdo, ki izbruhne, ko igralci ameriškega nogometa klečijo ob himni, češ da so nespoštljivi do ameriške zastave, vedeti, da so črte na njej bele in rdeče. S tem je spomnila na Trumpovo besnenje ob klečanju igralcev poklicne lige NFL, ki državi, ki zatira nebele rase, ne želijo (več) izkazovati spoštovanja s stanjem med himno.

Protestno klečanje je leta 2016 začel podajalec moštva San Francisco 49ers Colin Kaepernick. Ko se je na koleno med himno spuščalo vse več poklicnih športnikov, pa je Trump izpostavljal, da je takšno početje med drugim nespoštljivo do ameriške zastave. Tiste zastave, ki je očitno ne zna pravilno pobarvati.