Papeža Frančiška, ki je med dvodnevnim obiskom na Irskem prosil za božje odpuščanje zaradi odprte rane spolnih zlorab z zahtevo po odločnih in neomajnih dejanjih, je na poti domov ujelo odmevno pismo nekdanjega vatikanskega veleposlanika v ZDA, nadškofa Carla Marie Vigana v ameriškem katoliškem časniku National Catholic Register. Papeža je namreč obtožil, da je osebno ignoriral obtožbe na račun ameriškega kardinala Theodorja McCarricka, ki je moral prejšnji mesec odstopiti zaradi spolnih zlorab mladoletnikov in duhovniških pripravnikov. Vigano trdi, da je papeža Frančiška že leta 2013 obvestil o McCarrickovih zlorabah. »Najmanj od 23. junija 2013 je vedel, da je McCarrick serijski plenilec. Vedel je, da je podkupljiv, a je jamčil zanj vse do bridkega konca,« je zapisal v daljšem pismu omenjenemu časniku, v katerem še navaja, da se je na njegovo opozorilo papež odzval celo z umikom sankcij, ki jih je proti McCarricku uvedel Frančiškov predhodnik Benedikt XVI.

V igri tudi diskreditacija

Nadškof Vigano je bil od leta 2011 do 2016 vatikanski veleposlanik v ZDA, Frančišku pa tokrat sporoča, da bi moral biti prvi zgled najvišjim cerkvenim dostojanstvenikom in zato odstopiti skupaj s tistimi, ki so prikrivali McCarrickova gnusna dejanja. Pri tem pa v obsežnem pismu ni navedel nobenega dokaza o tem, kako je papeža Frančiška obvestil o njih.

Papež je novinarjem na letalu ob vrnitvi v Rim dejal, naj bralci presodijo sami. Rekel je, da o pismu ne bo rekel niti besede, ter dodal, da po njegovem mnenju »sporočilo govori samo zase«. Poznavalci razmer v katoliški cerkvi so odmevne navedbe nadškofa Vigana že komentirali kot poskus konservativnega krila očrniti Frančiška, ki s svojimi potezami na mnogih področjih deluje izven okvirjev cerkvene doktrine.

Irska kot svojčas katoliška trdnjava je za preizkus Frančiškove verodostojnosti dobrodošla država. Zadnji papež se je tam mudil leta 1979, navdušeno ga je sprejela večmilijonska množica, od takrat pa je doživela določene spremembe. Ne nazadnje je na letošnjem majskem referendumu gladko podprla legalizacijo splava, na čelo tamkajšnje vlade pa se je povzpel homoseksualec Leo Varadkar, ki je uspešno vodil tudi kampanjo za priznanje porok istospolnih partnerjev. Prav on je papeža ob obisku neposredno pozval, naj ukrepa proti zlorabam cerkvenih dostojanstvenikov in poskrbi, da bodo žrtve po vsem svetu dosegle pravico. »Besede naj preidejo v dejanja,« je dejal in spolne zlorabe označil za madež na katoliški cerkvi. Podobno se je odzval irski kler, saj je tamkajšnji nadškof Diarmuid Martin pred papeževo nedeljsko mašo v dublinskem parku Phoenix pred pol milijona verniki poudaril, da Cerkev po vseh škandalih upa na boljše čase. »Ljudje so bili ranjeni v globino, njihova vera je na preizkušnji. Danes smo zbrani okrog križa v upanju na pomlad za irsko cerkev,« je rekel Martin, papež Frančišek pa je po sobotnem srečanju z žrtvami zlorab ponovil prošnjo za odpuščanje. »Prosimo tudi za odpuščanje za tiste v cerkveni hierarhiji, ki niso ukrepali proti zlorabam,« je dejal. Nekateri po njegovem molku ob pismu nadškofa Vigana menijo, da je imel v mislih tudi samega sebe.