Turnir igralcev videoigric Madden NFL 2019, na katerem so se tekmovalci spopadli v virtualnem ameriškem nogometu, se je v nedeljo popoldne v Jacksonvillu na Floridi sprevrgel v masaker. Eden od posnetkov tekmovanja pokaže, kako se na puloverju nič hudega slutečega tekmovalca pokaže vanj namerjen laserski žarek. Slika igralca nato izgine, zasliši pa se vsaj 12 strelov in vpitje.

Trije mrtvi so tragična bilanca streljanja, za katero motiv danes uradno še ni bil znan. So pa nekateri tuji mediji navajali, da naj bi se 24-letni strelec David Katz pred tem nenavadno vedel in izpadel iz tekmovanja. Katz je umoril dva sotekmovalca, ranil jih je še enajst, nato pa je pištolo usmeril vase in vzel življenje še sebi.

Tekmovalen in nekomunikativen

Priče so dogajanje opisale kot kaotično. Ljudje so bežali, se plazili po tleh in skrivali v toaletne prostore. Katz, ki je v preteklosti že zmagoval na podobnih turnirjih – najpogosteje z vzdevkom Kruh – naj bi pred nasilnim izpadom izgubil v izločilnem boju, enkrat pa naj bi izgubil že prvi dan tekmovanja. Po poročanju ameriških medijev sta Katzevi žrtvi 27-letni Taylor Robertson in 22-letni Elijah Clayton. Med ranjenimi je bil tudi lanski zmagovalec turnirja Drini Gjoka, ki ga je krogla zadela v palec. »Ničesar ne bom več imel za samoumevno. Življenje se lahko skrajša v sekundi,« se je na twitterju oglasil Gjoka.

Tekmovalka iz Chicaga Taylor Poindexter, ki je na turnir prišla v družbi svojega fanta, je predstavnikom medijem povedala, da sta zbežala že kmalu po prvih izstreljenih strelih: »Videla sva ga, pištolo je držal z obema rokama, hodil je vzvratno in streljal.«

O Katzu so onkraj luže poročali, da prihaja iz Baltimora v zvezni državi Maryland, kjer so v nedeljo pozno zvečer na domu njegovih domačih opravili hišno preiskavo. Upali so, da bodo na strelčevem domu našli odgovore, ki bi pojasnili njegov nasilni izpad. Pojavil se je tudi posnetek njegove lanske udeležbe na enem od podobnih turnirjev, kjer sta ga komentatorja opisala kot zelo osredotočenega na igro in kot igralca, ki ne komunicira s konkurenco, saj je zelo tekmovalen. Da se po igrah z nasprotniki ni želel niti rokovati niti spregovoriti nekaj vljudnostnih fraz, so po streljanju javili tudi nekateri igralci, ki so se z njim srečali v preteklosti.