Skupaj z ekipo bo v vlogi organizatorja tudi letos triatlonec svetovnega slovesa in predsednik triatlonskega kluba (TK) Trisport Kamnik Miro Kregar. »Če bo vse potekalo, kot mora, potem se bom tudi sam odpravil na startno linijo. Preizkusil se bom na standardni (olimpic) razdalji, ki šteje za državno prvenstvo Triatlonske zveze Slovenije. Udeležil se bom tudi dveh mednarodnih pokalov – Alpe Adria in Pokala štirih narodov,« je zaupal večkratni dobitnik medalj na slovitem triatlonu Ultraman na Havajih, kjer je moral v treh dneh preplavati 10 kilometrov, prekolesariti 421 kilometrov in preteči 84 kilometrov.

Središče dogajanja bo veslaški center v Mali Zaki, medtem ko bosta kolesarjenje in tek potekala na okoliških cestah. »Turistični biser Bled in odlična organizacija našega kluba sta že šestnajst let porok za uspešno prireditev in množično udeležbo. Konec dopustniških dni je optimalen termin, da se vsi prijatelji rekreacije pomerijo na eni izmed triatlonskih razdalj. Triatlon za vsakogar na primer vključuje zgolj 300 metrov plavanja, 13 kilometrov kolesarjenja in 3,3 kilometra teka. To zmore vsak, ki nekajkrat tedensko obuje športne copate,« zagotavlja sogovornik.

Otroci se bodo lahko 1. septembra na Bledu pomerili v cici akvatlonu, rekreativci v triatlonu za vsakogar, specialisti v štafetnem triatlonu za podjetja in združenja, najmlajši pa v preizkušnji s poganjalci.

Poudarek vadbe je na zabavi

»Ljudje vselej iščejo nove izzive. Pred desetimi leti je bila večina obsedena s tekom, pred petimi leti je najpriljubljenejše postalo kolesarjenje. Vzporedno je na priljubljenosti pridobival tudi triatlon. Vse tri triatlonske discipline – plavanje, kolesarjenje in tek –, ki jih je treba sestaviti v celoto, so izziv za vsakogar,« zagotavlja Miro Kregar.

Tudi po njegovi zaslugi se danes v Sloveniji s triatlonom ukvarja približno sedemsto ljudi. Toliko jih imajo v sistemu v Triatlonski zvezi Slovenije, kjer si je treba priskrbeti tekmovalne licence. V naši državi imamo preko trideset triatlonskih klubov, a je težava v tem, da jih precej šteje le peščico tekmovalcev, prav tako v veliko klubih nimajo organizirane vadbe za otroke.

»V TK Trisport Kamnik za triatlonski podmladek med poletnimi počitnicami poskrbimo s poletno šolo triatlona, kjer otroci plavajo, kolesarijo, tečejo, streljajo z lokom, jezdijo konje, plezajo na umetni steni, obiščejo reševalce, policiste, gasilce in tako dalje. Te otroke potem povabimo v šolo triatlona Trisport Exoterm, ki bo svoja vrata odprla oktobra,« pojasni sogovornik.

Pravi, da se lahko otroci vključijo v najmlajšo skupino s šestimi ali sedmimi leti. Pozimi nekajkrat tedensko plavajo v pokritem bazenu in telovadijo v športni dvorani. Poleti se večinoma posvečajo kolesarjenju in teku. »Poudarek vadbe je na zabavi, učenju tehnike in delovnih navadah. Vse to je zanje pomembnejše od same vzdržljivostne vadbe,« še dodaja eden najuspešnejših slovenskih triatloncev vseh časov.