Bohinj je že dolga leta priznan po planšarstvu in svojem siru, ki je močno vpet v bogato kulinarično ponudbo. Za še večjo prepoznavnost bohinjskih dobrot Turistično društvo Bohinj pripravlja Praznik sira in vina, na katerem je bilo doslej mogoče sir okušati že v številnih različicah, v juhah, sladoledih, polžih, sladkih pralinejih.

»Sir je v Bohinju ena najdaljših, največjih in najboljših tradicij in če temu dodaš še slovensko ljubezen do vina, do trte in pitja vina, dobimo odlično prireditev, ki se ji reče Praznik sira in vina v Bohinju,« pravi vodja prireditve Jure Sodja.

Obiskovalce danes od 15. do 23. ure v Dvorani Danica v Bohinjski Bistrici čaka pester program z degustacijami sira, mlečnih izdelkov in vina. Okušali bodo lahko specialitete, pripravljene s sirom, otroci bodo lahko uživali v ustvarjalnih delavnicah, za kulturni del programa pa bodo poskrbeli številni pevci, plesalci in folklorne skupine Bohinja. Ker so na dosedanjih prireditvah ugotovili, da si obiskovalci želijo tudi večernega dela, letos dodajajo še večerno zabavo.

Na tokratnem prazniku se bo predstavilo okoli deset vinarjev in več kot deset sirarjev. Posebna zanimivost bo izdelovanje sira na sami prireditvi. Najbolj prodajana sira sta planšarski in ementalec, edini avtohtoni bohinjski sir pa je mohant.

Nad njihovimi okusi so vsako leto navdušeni številni turisti iz vsega sveta, poudarjajo organizatorji, ki jih veseli, da se za prihodnost bohinjskega sirarstva ni treba bati, saj so na nekaterih planinah že mladi sirarji, ki bodo znanje in izkušnje predhodnikov ohranjali.

Žlikrofi imajo v Idriji poseben pomen

V Idriji pa imajo posebno mesto tamkajšnji žlikrofi. Na svoj praznik tradicionalna rudarska jed stopi v svet okusov in tam vsakič znova dobi nov obraz. Obiskovalci bodo na današnjem tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov, ki ga pripravlja Mladinski center Idrija, izkusili popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti.

Dogajanje, ki se je začelo ob 10. uri, so zaradi slabe vremenske napovedi preselili s trga sv. Ahacija v novo parkirno hišo Spar Idrija. Obiskovalci bodo doživeli več kot 20 različnih načinov postrežbe idrijskih žlikrofov, več kot 15 stojnic s pestro ponudbo lokalnih in regionalnih proizvajalcev kulinaričnih produktov in več kot 10 stojnic z raznovrstno kulinarično ponudbo idrijskih žlikrofov. Dogajanje bodo spremljale še stojnice vinarjev in mikropivovarjev in celodnevni prikaz tradicionalne izdelave idrijskih žlikrofov.

Letos večjo pozornost dajejo tudi trajnostnem odnosu do hrane in okolja. Zato uvajajo novosti na področju zmanjševanja odpadkov in zavržene hrane ter spodbujajo obiskovalce k varovanju okolja. V okviru projekta Alpski otok: od semena do krožnika, ki ga sofinancira ministrstvo za okolje in prostor, promovirajo varovanje okolja in kultur v Alpah.