Oblasti so operacijo Cronos, v kateri je sodelovalo okoli 6600 policistov, začele načrtovati julija. Zaradi zločinov, uperjenih proti ženskam, so aretirali 157 ljudi, od tega 14 zaradi femicida ali uboja ženske zaradi njenega spola, poroča Deutsche Welle. Policisti so sicer v operaciji aretirali skupno 1027 ljudi, od tega 225 oseb zaradi umorov, 224 zaradi tihotapljenja drog in še 421 ljudi zaradi "drugih obtožb". V pripor je bilo odpeljanih tudi 75 mladoletnikov.

"Kar je najbolj pomembno, je zaščita življenj, predvsem pa boj proti femicidu, ki je strahopeten in nedopusten zločin," je povedal brazilski obrambni minister Raul Jungmann. Dodal je, da so nekateri zločini "bolj resni in odvratni", še posebej tisti, usmerjeni proti ženskam. Obrambni minister je za prihodnost napovedal še več podobnih operacij proti kriminalcem in moškim, vpletenim v nasilje nad ženskami.

V operaciji proti nasilnežem je pomembno vlogo med drugim odigrala baza podatkov z vzorci DNK zločincev, odgovornih za umore in spolne napade. Po napovedih ministrstva za obrambo, bo baza podatkov do prihodnjega leta vsebovala 130.000 genetskih profilov.

Brazilska neprofitna organizacija Forum za javno varnost je ta mesec v letnem poročilu razkrila, da se število umorov v Braziliji še vedno povečuje. V tej največji državi Latinske Amerike v povprečju vsako uro zabeležijo sedem umorov, kar je 2,9 odstotka več kot leta 2016, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Deutsche Welle še poroča, da Brazilija po številu umorov velja za eno najnevarnejših držav na svetu. Med letoma 2006 in 2016 so namreč zabeležili kar 553.000 teh zločinov.

Lani so zabeležili 63.880 umorov, od tega je bilo ubitih 4539 žensk, 1122 umorov pa je bilo kategoriziranih kot femicid. V tem letu so zabeležili tudi 60.018 posilstev, kar je osem odstotkov več kot leto prej.