Bolgarija se vrača na koledar dirk svetovnega prvenstva v motokrosu, potem ko je v zadnjih letih z njega izpadla. Na atraktivni progi, ki je bila v preteklosti večkrat razglašena za najboljšo na svetu, bosta na sedemnajsti preizkušnji sezone tekmovala tudi dva slovenska motokrosista, in sicer Tim Gajser in Klemen Gerčar.

Čeprav najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser na tekmi svetovnega prvenstva v Bolgariji še ni nastopil, progo dobro pozna. Na njej je namreč v preteklih letih tekmoval na tekmovanjih nižjega ranga. »Ko sem tekmoval na dirkah evropskega prvenstva, so bile bolgarske dirke redno na sporedu. V Bolgariji smo nazadnje tekmovali pred štirimi leti. Zelo se veselim, da se vračamo v Sevlievo, saj je bila to v preteklosti ena mojih najljubših prog. Verjetno jo bodo pred letošnjo dirko tudi spremenili. Vsekakor komaj čakam, da se bomo spet pomerili v Bolgariji,« se je optimistično odpravil na pot Tim Gajser.

Podobno kot Gajser se preizkušnje v Bolgariji veseli tudi Klemen Gerčar, ki bo tekmoval na krilih uspeha iz prejšnjega tedna. »V Bolgarijo odhajam zelo motiviran, saj sem prejšnji konec tedna dosegel svojo prvo točko v svetovnem prvenstvu letos. Sevlievo je moja najljubša proga na koledarju svetovnega prvenstva, zato bom iztisnil vse svoje moči, da ponovno osvojim točke,« napoveduje Klemen Gerčar.

Optimistične napovedi slovenskih motokrosistov vlivajo optimizem pred nedeljsko dirko, ki bi znova lahko prinesla dve uvrstitvi med dobitnike točk. Zbir bo predvsem pomemben za Gajserja, ki je prejšnji teden v Švici dosegel manj od pričakovanj, zato je izgubil eno mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Gajser je trenutno peti, v Švici ga je prehitel večni tekmec Romain Febvre. Toda Francoz ima le tri točke prednosti, medtem ko ima tretjeuvrščeni Belgijec Desallo šestintrideset točk naskoka. Končno tretje mesto v skupnem seštevku ostaja cilj Tima Gajserja.

Glede na predstave v letošnjem letu na vrhu ne gre pričakovati večjih sprememb. Nizozemec Jeffrey Herlings je iz tedna v teden neustavljiv in kaže mojstrstvo na vseh progah po svetu. Gajser ob njegovih predstavah ni ravnodušen, dodaja pa, da ima Nizozemec tudi odlično pripravljen motor, ki mu omogoča vrhunske dosežke. Ob Herlingsu najboljše predstave v tej sezoni kaže branilec naslova svetovnega prvaka Antonio Cairoli. Italijan je prejšnji konec tedna v Švici grdo padel in naj bi si lažje poškodoval koleno.

Prva vožnja v Sevlievu bo jutri ob 14.15, finalna pa ob 17.10. Danes popoldan motokrosiste čakajo kvalifikacije, ki bodo določile vrstni red na startu nedeljske dirke, hkrati pa pokazale, kdo se najbolje znajde na prenovljeni bolgarski progi.