Ob obali Finske obstaja otok, na katerem so dobrodošle zgolj ženske. Ne gre za otok, kjer bi se zbirale sovražnice moških, poudarja Kristina Roth, lastnica otoka in ustanoviteljica podjetja SuperShe. Otok lahko hkrati gosti osem ali devet žensk in je namenjen počitku in povezovanju močnih žensk z vsega sveta.

Rothova, ki je z aktivnostmi na otoku pričela v drugi polovici junija, je zasuta s sporočili žensk, ki jim je ideja všeč in želijo priti na otok. Takšnih je že nekaj čez 8500, kar gre deloma pripisati dejstvu, da so o otoku poročali nekateri veliki in vplivni mediji, kot sta Vogue in CNN. Ob rezervaciji se mora vsaka ženska na kratko predstaviti. »Če napiše, da želi na otok zato, ker sovraži moške, pri nas ni dobrodošla,« je za Forbes pojasnila Rothova in dodala, da nekateri zmotno mislijo, da se na otoku zbirajo neuravnovešene ženske, ki plešejo ob ognju.

Zgolj za ženke in ljudi, ki se identificirajo kot ženske

Za Roth, ki je v Nemčiji študirala računalništvo, tam ustanovila svoje podjetje, nato pa se preselila v ZDA, uspeh ni nekaj, česar ne bi bila vajena. Pred odprtjem otoka za ženske je bila izvršna direktorica v svetovalnem podjetju Matisia Consultants, ki ga je Forbes večkrat uvrstil med najhitreje rastoča podjetja, ki jih vodijo ženske. Pred dvema letoma si je zaželela novih izzivov, prodala podjetje in ustanovila blog SuperShe, namenjen združevanju in povezovanju močnih žensk. Dolgo je razmišljala o posebnem prostoru, namenjenem zgolj ženskam. Svoje sanje je udejanila z nakupom otoka v Baltskem morju lanskega decembra. Pol leta kasneje je otok odprla za ženske in ljudi, ki se identificirajo kot ženske.

Glavni poudarek je življenje v stiku z naravo. Obiskovalke prakticirajo jogo in se športno udejstvujejo, uživajo lokalno pridelano zdravo hrano in se ne vdajajo alkoholu. Sladkorju se izogibajo, običajno si privoščijo eno sladico na teden.