Siemens je danes v sporočilu vlagateljem poudaril, da bo sprejel »ustrezne ukrepe za prilagoditev poslovanja v Iranu spreminjajočemu se multilateralnemu okvirju«. Obenem so v družbi s sedežem v Münchnu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zagotovili, da bodo še naprej spoštovali vse izvozne omejitve in pravila, vključno z ameriškimi sankcijami. Ali to pomeni popoln umik iz države, sicer še ni povsem jasno. Prvi finančnik družbe je po pisanju dpa maja v luči zaostrovanja odnosov med ZDA in Iranom napovedal, da bodo začete projekte, kolikor bo to pravni okvir omogočal, zaključil. Med temi je licenčna proizvodnja turbin za plinske elektrarne in lokomotiv, napovedano pa je bilo tudi sodelovanje Siemensa pri modernizaciji železniškega omrežja v državi.

Ameriški veleposlanik v Berlinu Richard Grenell, ki je sicer že takoj ob svojem prihodu na službovanje v nemško prestolnico razburil domačo javnost, je medtem v četrtek zvečer prek Twitterja zapisal, da mu je »Siemens sporočil, da se umika iz Irana, da bi spoštoval ameriške sankcije«, sporočilo pa pospremil s ključnikom #sanctionsareworking.

Prepovedano tudi sodelovanje z avtomobilskim sektorjem

Prvi sveženj ameriških sankcij proti Iranu je začel veljati 7. avgusta, ZDA pa so jih uvedle v skladu z odstopom od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij. Po novem je tako prepovedano poslovanje z iranskimi finančnimi ustanovami, trgovanje z dragocenimi kovinami ter sodelovanje z iranskim avtomobilskim sektorjem. ZDA so odpravile tudi določena dovoljenja za uvoz dobrin iz Irana, zlasti perzijskih preprog in hrane.

Strožje bodo sankcije po 5. novembru, ko bo začela veljati prepoved trgovanja z iransko nafto. Sankcije bodo doletele tudi elektronsko industrijo, iransko logistiko, pa tudi finančni sektor s centralno banko na čelu. Prav tako naj bi takrat začela veljati prepoved sodelovanja ameriških podjetij s tujimi podjetji, ki bi še sodelovala z Iranom. A v strahu pred povračilnimi ukrepi ZDA in kljub ukrepom EU za zaščito evropskih poslovnih interesov v Iranu se je že kar nekaj evropskih podjetij prilagodilo novim razmeram in napovedalo umik iz islamske republike. To sta tako npr. storila avtomobilski velikan Daimler in francoski energetski koncern Total.

Sankcije se po poročanju dpa poznajo tudi že na letalskem prometu v Iranu, ki je zaradi izrazite podražitve letalskih kart v luči padca vrednosti iranskega riala strmoglavil. Ob tem sta recimo letalski družbi Air France in British Airways ta teden sporočili, da bosta septembra ukinili letalsko povezavo s Teheranom. Iranske turistične agencije prodajo tudi vse manj turističnih paketov.