Čeprav je šlo za največjo tekmo v zgodovini Olimpije, je bilo v Stožicah le 7500 gledalcev, kar je 3000 manj kot pred letom dni, ko so se Domžale, prav tako v zadnjem krogu kvalifikacij, borile za uvrstitev v skupinski del lige Evropa z Marseillom, ki je na koncu igral celo v finalu. A kljub obisku, ki ni bil v skladu s pomembnostjo tekme, je bilo vsaj vzdušje dobro, saj so bili evropsko glasni navijači obeh ekip. Olimpija slovaškega prvaka ni napadla tako frontalno, kot je Maribor, ampak sta se ekipi žogali med obema kazenskima prostoroma v čakanju, da tekmec naredi napako. Ljubljančani so naredili dve neverjetni, dobesedno začetniški. Trnava je povedla iz prvih dveh akcij, ko je žogo sploh poslala v kazenski prostor Olimpije. V 22. minuti je Kronaveter oviral slovaškega štoperja Totha, ki je padel kot pokošen, in sodnik je hitro pokazal na belo piko. Kazenski strel je zanesljivo realiziral vodja napada Bakoš s strelom po sredini gola. Ko je v 29. minuti Issah s pobegom poskrbel za izključitev Totha, so ljubljanski navijači upali na preobrat, a Spartak je z igralcem manj povedel z 2:0, ko je Ilić v slogu napadalcev predložek z boka preusmeril v lastno mrežo. Pri Olimpiji je s streli z vseh položajev poskušal Kronaveter, a je bil nenatančen.

Velika taktična napaka Linte in sodelavcev

Olimpija je bila tudi v drugem polčasu kljub veliki posesti žoge nemočna proti granitni obrambi Slovakov, v kateri so kraljevali za dve glavi višji igralci od ljubljanskih vezistov, ki so izgubljali dvoboje ob visokih žogah. Ljubljančani nocoj ne bi dosegli zadetka, četudi bi igrali do polnoči. Ko je rezervist Boateng prišel do dveh lepih priložnosti, je gladko izgubil dvoboj ena na ena z vratarjem Chusyjem. Tekma, v kateri tudi Spartak ni pokazal veliko, ampak je bil predvsem delaven in discipliniran z jasno razdeljenimi nalogami, je razgalila vse slabosti in kadrovske zmote Olimpije, ko naleti na nekoliko kakovostnejšega tekmeca, kot so Crusedars, Helsinki, Triglav… Zasedba, ki jo je poslal Linta na igrišče, je bila povsem neustrezna za slog igre Spartaka. Proti robustni obrambi Spartaka je bila igra brez klasičnega napadalca velika taktična napaka strokovnega štaba. Na klopi niti ni imela klasičnega napadalca, saj Vombergar sploh ni bil na seznamu, ki ga je Olimpija prijavila Uefi za četrti krog kvalifikacij. Medtem se že pojavljajo govorice, da bo Lupeta, ki zelo redko doseže kakšen gol za Celje, okrepil Ljubljančane. Olimpija je tako doživela trenutek resnice in glede na formo ter trenutno stanje ima malo možnosti, da v četrtek na povratni tekmi poskrbi za senzacijo ter se uvrsti v skupinski del lige Evropa.

Linta: Pritisk je bil prevelik

Srbski trener Aleksandar Linta je v vlogi vršilca dolžnosti vodil Olimpijo na četrti evropski tekmi in prvič izgubil. Ko je moštvu tekla voda v grlo, ni našel rešitve s klopi. »Nisem zadovoljen z rezultatom, prav tako ne s prvim polčasom. Bili smo prestrašeni, zato smo si zabili dva gola. Morda je bil pritisk prevelik, a od mene ga igralci niso bili deležni. V nadaljevanju smo popravili vtis, imeli smo zrelejše priložnosti kot tekmec, a žoga ni želela v mrežo. Tudi to je nogomet. Ne zmagujejo vedno boljše ekipe,« je razlagal Aleksandar Linta, ki je bil zadovoljen s podporo s tribun.

Če Ljubljančani čez teden dni ne pripravijo senzacije v Trnavi, bo Linta stežka ohranil trenerski položaj. Kako torej odigrati na Slovaškem? »Dobro vprašanje. Morali bomo zabiti tri gole in nobenega prejeti. Še vedno imamo možnosti, a nam zagotovo ne bo enostavno. Morda pa tudi mi zabijemo dva gola iz nič. Slovaki nas v Stožicah niso v ničemer presenetili. Tudi Crveni zvezdi in Legii so dali zadetek z edine priložnosti. Enajstmetrovka? Situacije s klopi nisem videl najboljše, sem pa kasneje dobil informacijo, da morda celo ni bil prekršek za kazenski strel,« je menil Linta.

Slovaški trener Radoslav Latal je povedal, da je Spartaku izključitev branilca Totha pokvarila taktične načrte, a je bil vseeno zadovoljen z dogajanjem na igrišču. »Še dobro, da nam je uspelo povesti in hitro zadeti še drugič. V drugem polčasu smo se osredotočili na obrambne naloge in poskrbeli, da je naša mreža ostala nedotaknjena. Težko je bilo igrati proti Olimpiji, zato sem ponosen na igralce, ki so dosegli pomembno zmago,« je dejal Radoslav Latal.