»Prišel je čas mojega slovesa, saj se je koalicija šestih strank odločila, da želi na mesto predsednika državnega zbora imenovati Dejana Židana. To je razlog, zakaj odstopam,« je uvodoma dejal Tonin. Zahvalil se je za izjemno podporo poslanskim skupinam, ki je je bil deležen ob imenovanju. »Bilo mi je v veselje in čast,« je še povedal nekdanji predsednik DZ.

Meseca, ki ju je preživel na čelu DZ, se mu bosta v spomin vtisnila kot nekaj neverjetnega in nepozabnega. »Kljub temu, da so se nekateri posmehovali, da nisem naredil nič, vodje poslanskih skupin veste, da smo imeli redne tedenske sestanke, na katerih smo uskladili številne akte, pravilnike in druge stvari,« je strnil mandat.

Izpostavil je polemiko, ki se je v javnosti sprožila v zadnjem času in ocenil, da je bila do njega krivična, saj so bile predstavljene napačne informacije. Eden najbolj odmevnih Toninovih predlogov je sprememba višine plač poslancev. »Ni res, da se bodo vsem poslancem zvišale plače. Stvari smo delali glede na to, kako so posamezni poslanci obremenjeni. Nekaterim se bodo plače zvišale, drugim pa znižale,« je dodal.

Lotili so se tudi spremembe obračunavanja potnih stroškov, pri čemer je Tonin predlagal evidentiranje v DZ in izplačilo stroškov samo za dan, ko so poslanci dejansko prisotni v DZ. »Spremenili smo tudi pravila glede poslanskih stanovanj. Vendarle je treba priznati, da poslanec, ki je doma v Ljubljani, in poslanec, ki je doma v Prekmurju, nimata enakih pogojev za delo,« je pojasnil.

»Če sem v tem času kogarkoli prizadel, se opravičujem«

Ker je bil letošnji proračun že sprejet, je bilo treba vse te zadeve delati v sedanjih finančnih okvirih, je pri tem poudaril poslanec. Dodal je, da bo bili vsi ti akti, ki jih bo predal svojemu nasledniku, usklajeni na delovnih posvetih. »Z njimi so soglašali vsi vodje poslanskih skupin, z izjemo Levice,« je dodal.

V času Toninovega mandata je sicer DZ med drugim spremenil hišni red, ki po njegovih besedah natančno določa, kakšna so pravila postopanja v primeru hišnih preiskav. Spremenjen je bil tudi pravilnik o mednarodnih dejavnostih DZ, ki po Toninovih besedah odpravlja nesmisle, kot je bil ta, da odbori DZ ne smejo imeti skupnih sej z drugimi odbori sosednjih držav.

»Če sem v tem času kogarkoli prizadel, se opravičujem. Ves čas pa sem se boril za svobodo in napredek naše domovine. Srečno koalicija in srečno Slovenija,« je nagovor na izredni seji DZ sklenil Tonin.