Čeprav naj bi guverner nemške centralne banke Jens Weidmann nemški kanclerki Angeli Merkel že potrdil, da se je pripravljen potegovati za položaj predsednik ECB, je Merklovi postala prednostna točka položaj na vrhu Evropske unije, ki bi ga po njenem moral zasesti Nemec.

Nemčija sicer v preteklih desetletjih ni rinila v ospredje pri razdeljevanju teh položajev. Edini nemški predsednik Evropske komisije je bil Walter Hallstein, ki jo je vodil do leta 1967. Na vrhu ECB, ki ima sicer sedež v nemškem Frankfurtu, pa so se doslej zvrstili Nizozemec, Francoz in Italijan.

V Bruslju naj bi se po poročanju Handelsblatta v krogih EPP že pogovarjali o štirih imenih za ta položaj - glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier, nekdanji irski premier Enda Kenny, nekdanji finski premier Alexander Stubb in vodja skupine EPP v Evropskem parlamentu, Nemec Manfred Weber.

Podobni pogovori pa so v teku tudi že v Berlinu, kjer pa si na vrhu Evropske komisije domnevno želijo ali obrambno ministrico Ursulo von der Leyen ali pa dolgoletnega zaveznika Merklove in gospodarskega ministra Petra Altmaierja, še piše Handelsblatt.