Ameriški predsednik je to dejal, potem ko je njegov nekdanji odvetnik Michael Cohen na sodišču v New Yorku priznal krivdo glede obtožb o kršitvah financiranja predsednikove kampanje.

Trump je v sredo v odzivu na twitterju Cohena obtožil, da si je »izmislil zgodbice, da bi dobil dogovor« s tožilstvom. »Priznal je krivdo v dveh točkah kršitev zakonodaje o financiranju kampanje, ki nista kaznivo dejanje,« je poudaril. »Če kdo želi dobrega odvetnika, močno odsvetujem Michaela Cohena,« je še zapisal.

V preteklosti je Trump sicer zanikal, da je vedel za plačila. V intervjuju pa je dejal, da so plačila prišla od njega in da je o tem tudi tvital. Pojasnil pa je, da je za plačila izvedel šele kasneje, povzema britanski BBC.

Pomilostiti ali ne?

Cohen je sicer na sodišču dejal, da mu je njegov klient naročil, da izvede plačili. Izrecno ni pojasnil plačil, a gre za plačila pornografski igralki Stormy Daniels in playboyevi zajčici Karen McDougal, ki sta prejeli 130.000 oz. 150.000 dolarjev. Obe trdita, da sta imeli afero s Trumpom.

Sovoditeljica jutranje oddaje Fox & FriendsAinsley Earhardt je kasneje na oddaji Fox News dejala, da sta s predsednikom govorila tudi o možni pomilostitvi nekdanjega šefa predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paula Manaforta, ki je bil spoznan krivega v osmih od 18 točk obtožnice, piše ameriški časnik Huffington Post.

Po njenih besedah je Trump omenil možnost, da bi pomilostil Manaforta, ki mu grozi več deset let zaporne kazni. »Mislim, da mu je žal za Manaforta. Bila sta prijatelja, zanj pa ni delal zelo dolgo, zanj je delal v bistvu 100 dni. Predsednik ni vedel za vse njegove poneverbe davkov. Seveda ni vedel za to,« je dejala.

Earhardtova je kasneje prek twitterja spremenila svojo izjavo in pojasnila, da Trump ni izrecno zanikal možnosti pomilostitve.

Tudi Fox News je kasneje objavil krajši izsek intervjuja, v katerem Trump odgovori na vprašanje. V njem izrecno ne odgovori ali bi pomilostil Manaforta ali ne. »Zelo spoštujem, kar je naredil,« je dejal in naštel Manafortove dosežke.

»Kar je storil, nekatere obtožbe, ki so mu jih navrgli, vsak svetovalec, vsak lobist v Washingtonu jih je verjetno storil,« je dodal.

Manaforta in Cohena čaka zaporna kazen

Manafort je bil v torek na sodišču v Alexandrii spoznan za krivega v osmih od 18 točk obtožnice zaradi davčnih utaj in bančnih poneverb. V petih točkah je bil spoznan za krivega izogibanja plačila davkov, v eni točki, ker ni prijavil bančnih računov v tujini, v dveh točkah pa zaradi bančnih poneverb pri pridobivanju posojil.

Na zveznem sodišču v New Yorku pa je Cohen priznal krivdo v vseh osmih točkah obtožnice glede kršitev zakonodaje o financiranju predvolilne kampanje ter davčnih in bančnih poneverb. Med drugim je priznal tudi plačilo denarja v zameno za molk.

Gre za pomemben udarec ameriškemu predsedniku Trumpu v preiskavi ruskega vpletanja v kampanjo pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016. Oba njegova nekdanja sodelavca čaka zaporna kazen. 69-letnemu Manafortu, ki je sredi leta 2016 približno dva meseca vodil Trumpovo kampanjo, grozi celo več deset let zapora.

Se obeta odstavitev predsednika?

Trump se tako vse bolj zapleta in morda se mu obeta celo postopek za odstavitev. A v tem primeru napoveduje kolaps ameriškega gospodarstva. »Povem vam, če bodo začeli impeachment, se bo po mojem mnenju borza sesula. Mislim, da bodo vsi zelo revni, ker brez tega mišljenja, boste videli, boste videli številke, ki jim ne boste verjeli za nazaj,« je dejal ameriški predsednik.

To je izjavil v novem izseku intervjuja za Fox & Friends, ki ga je objavila ta televizija. Nametal je še nekaj besed glede gospodarskega napredka, ki da ga je omogočil s svojim predsedovanjem, in vztrajal, da bi bilo Američanom precej slabše, če bi leta 2016 zmagala Hillary Clinton.

»Ne vem, kako bi lahko odstavljali nekoga, ki opravlja odlično delo,« je še dejal Trump. Na vprašanje, kako bi se ocenil, pa je neskromno dejal: »Dal bi si čisto petico.«