Za tisoče ameriških otrok konec počitnic in začetek novega šolskega leta ne bo tako stresen kot običajno. V nekaterih okrajih so se namreč odločili, da bo poslej šolski teden trajal le štiri dni in ne več pet.

Zadnje takšno okrožje je okrožje 27J v Koloradu, kjer se šola približno 18.000 otrok. Poglavitni razlog za krajšanje šolskega tedna je varčevanje. S krajšanjem šolskega tedna bodo po navedbah ravnatelja prihranili približno milijon dolarjev (približno 865.000 evrov), saj se bodo zmanjšali stroški prevoza otrok, plač zaposlenih in vzdrževanja.

V mislih so imeli zgolj nižanje stroškov

Predvsem na srednjem zahodu in zahodu ZDA je že več šol prešlo na štiridnevni šolski teden, navaja Quartz. Takšnih je nekaj šol v zveznih državah Montana, Idaho, Missouri in Nebraska. Medtem ko nekateri trdijo, da je štiridnevni šolski teden izvrstna odločitev in dober način za zmanjševanje stroškov, po drugi strani številni opozarjajo na morebitne slabe posledice takšne odločitve. Paul Hill, profesor na univerzi v Washingtonu, meni, da so v šolah, kjer so prešli na krajši teden, razmišljali le o stroških, ne pa tudi o posledicah, ki bi jih lahko za šolarje imel takšen sistem. Za zdaj sicer še ni nikakršnih raziskav, ki bi preverjale, kako takšen sistem vpliva na učence. Brez dvoma pa spremembe niso navdušila staršev, ki si bodo morali odslej beliti glavo z vprašanjem, kje najti varstvo za otroke, katerih vikend bo po novem trajal tri dni.