Priprave za označevanje meje s Srbijo je kosovska komisija za demarkacijo pod vodstvom Shpetima Bulliqija začela po navodilu premierja Ramusha Haradinaja, najprej z zbiranjem dokumentov o njej ter oblikovanjem izvedbene strategije. »Obstajajo določene spremembe mejnih črt, ki so se zgodile v različnih obdobjih, toda vse te spremembe so razvidne iz dokumentov in političnih odločitev,« je trenutni položaj za prištinske medije pojasnil Bulliqi in z objavo priprav vznemiril Beograd.

V imenu srbske vlade se je prvi oglasil njen podpredsednik in zunanji minister Ivica Dačić, ki je dejal, da je Kosovo enostransko razglasilo neodvisnost, da pa o določitvi meje ne more odločati na enak način. »Nobenih potez ne bo v tej smeri, dokler ne bo dosežen dogovor,« je dejal na ponedeljkovi tiskovni konferenci, na kateri je še dejal, da se bo dialog s Prištino nadaljeval septembra, kot je že napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dodal je, da ne razpolaga z informacijami o morebitnih sestankih zunaj omenjenega dialoga Vučića in njegovega kosovskega kolega Hashima Thacija ter da trenutno ne obstaja predlog razmejitve, o katerem bi bil dosežen dogovor. Glede omenjanja, da bi Priština prevzela južni srbski občini Bujanovo in Preševo ob zamenjavi za občine s srbskim življem na kosovskem severu, pa je Dačić dejal, da so to »prazne govorice«.

Patriarh Irinej o sveti zemlji

V zvezi s Kosovom se je v nedeljski pridigi oglasil srbski patriarh Irinej. Poudaril je, da Kosovo nikoli ne sme postati ozemlje nekoga drugega, še posebej ne »naroda, ki je leta in stoletja uničeval naše svetinje na Kosovu in v Metohiji«. Ob omembi ljudskega pregovora, da se na silo odvzeto na neki način tudi vrne, pa je dejal, da za to obstaja dokaz pri Judih, ki so 2000 let čakali na vrnitev Jeruzalema, ki se jim je zdaj vrnil.

Beograd sicer začenja tudi jesensko diplomatsko ofenzivo v zvezi s kosovskim vprašanjem. Danes se je v ta namen v Sočiju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom že sešel Dačić in pripravljal teren za jesenski obisk Vučića pri Vladimirju Putinu. Srbski predsednik ima zatem v svojem itinerarju še srečanje s kitajskim kolegom Xi Jinpingom, ki ga je povabil na svetovni gospodarski forum (poletni Davos) v Tianjinu, nato pa nastop na generalni skupščini ZN in srečanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Na globalni ravni se rešitev v zvezi s Kosovom pričakuje do konca letošnjega ali na začetku prihodnjega leta. Po oceni srbskega sociologa Vladimirja Vuletića ta ni odvisna samo od Srbov in/ali kosovskih Albancev, saj se tudi na tem delu Balkana lomijo interesi tako regionalnih igralcev kot svetovnih velesil.