Sprememba politike, ki jo je v ponedeljek zvečer objavilo ministrstvo za javno varnost, pomeni, da bo lahko do 600.000 Izraelcev več kot doslej zaprosilo za orožni list. Gre za občutno povečanje, doslej je imelo tovrstna dovoljenja 140.000 civilistov. Vir z omenjenega ministrstva je sicer ocenil, da bo z uvedbo novih pravil le okoli 35.000 ljudi zainteresiranih za pridobitev orožnega lista, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Minister za javno varnost Gilad Erdan je ob uvedbi spremembe ocenil, da bi ta lahko odvrnila napade t. i. volkov samotarjev. Takšni napadi s strelnim orožjem, noži ali avtomobili, ki so se začeli pojavljati v zadnjih letih, so bili večkrat tudi smrtonosni.

A na drugi strani je bilo v kaosu, ki je sledil tovrstnim napadom, ponesreči ustreljenih več ljudi, izraelske varnostne sile pa so se večkrat soočile z očitki, da so uporabile prekomerno silo. »Številni civilisti so v takšnih napadih v dobi napadov volkov samotarjev reševali življenja, več ko bo izurjenih civilistov z orožjem, več bo možnosti za odvračanje napadov in zmanjševanje števila žrtev,« je bil v izjavi za javnost kljub pomislekom prepričan Erdan.

Več lastnikov orožja = več nasilja

V skladu z novimi pravili bo lahko za orožni list zaprosil vsak Izraelec, ki je opravil obsežno usposabljanje v pehotnih spopadih. Večina Izraelcev mora po 18. letu starosti obvezno služiti vojaški rok, a le manjšina jih je deležna tovrstnega usposabljanja. Tovrstno dovoljenje bodo lahko dobili tudi prostovoljci v policiji, zdravniki in nekdanji vojaški častniki.

Pred uvedbo novih pravil je bil glavni pogoj za orožni list - poleg poklicev, kot so lovec ali trgovec z diamanti - kraj bivanja. Običajno so tovrstna dovoljenja dobili judovski naseljenci ali drugi Izraelci na delu na okupiranem Zahodnem bregu. Kot navaja AFP, je v odročnih judovskih naselbinah običajen pojav videti naseljenca z orožjem.

Nova regulacija ne bo spremenila postopka preverjanja prosilcev za orožni list, ki je po besedah ministra Erdana eden najstrožjih na svetu. »Nobenega namena nimamo doseči razmer, kakršne so v ZDA,« je izjavil za izraelski javni radio. Pojasnil je, da preverjajo preteklost posameznikov, njihovo zdravje, vključno z duševnim. Prosilci potrebujejo dovoljenja tako ministrstva za zdravje kot policije. Nova pravila so naletela na kritiko levo usmerjenih politikov, ki se bojijo, da bo več lastnikov orožja privedlo do več nasilja.