Sliši se precej nenavadno in videti je futuristično. Kravja farma, ki pluje v pristanišču poleg mesta. A zgodba, ob kateri bi mnogi morda le zamahnili z roko, češ, saj to ni res, postaja resničnost. Plavajoči objekt po poročanju BBC že plove v nizozemskem pristanišču Merwehaven, obratovati pa naj bi začel še letos.

Zdi se, da urbana področja niso najbolj primerna lokacija za farme, a bistvo ideje je v zmanjšanju razdalje, ki jo mora hrana prepotovati, preden pride do potrošnikov. Če je farma namreč kar v domačem pristanišču, se zmanjša onesnaževanje, ki ga s seboj prinaša dolgotrajni transport. Pri BBC so izpostavili še, da naj bi se svetovna populacija po pričakovanjih do leta 2050 povzpela na 9,8 milijard, 70 odstotkov vseh ljudi pa naj bi takrat živelo v mestih (danes jih tam živi 55 odstotkov).

Potrebujemo napredne sisteme produkcije hrane

Farma, ki je v lasti nizozemskega nepremičninskega podjetja Beladon, je zgrajena v treh nivojih in pritrjena na oceansko dno. Pričakujejo, da bo svoja vrata odprla konec letošnjega leta in da bodo tam na dan namolzli 800 litrov mleka.

Plavajoče farme se je leta 2012 domislil inženir pri podjetju Beladon Peter van Wingerden, ko je v času hurikana Sandy delal na projektu plavajočih hiš na reki Hudson. Zaradi vremenske katastrofe so bile poškodovane mestne transportne mreže, posledično pa je bilo sveže izdelke v trgovinah skoraj nemogoče najti. Ko je videl, kaj je povzročil hurikan, je ugotovil, da je treba hrano proizvajati v bližini kupcev, je van Wingerden povedal za BBC.

Ljudje so sprva mislili, da je njegova ideja čudna, smešna ali neverjetna, pravi van Wingerden, a mnenja se počasi spreminjajo. »Ob povečevanju povpraševanja po zdravi hrani, naraščajoči urbanizaciji in klimatskih spremembah se na obstoječe sisteme produkcije hrane ne moremo več zanašati,« je napredni inženir še povedal za BBC.