Po razočaranju v prvem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo se bo slovenska košarkarska reprezentanca pred začetkom drugega dela zbrala v četrtek, 30. avgusta. Pred izbrano vrsto je izjemno zahtevno delo, da se prebije na turnir najboljših reprezentanc na svetu. V novonastali skupini I, kjer so ob Španiji in Črni gori, s katerima je Slovenija že igrala v prvem delu, še Latvija, Turčija in Ukrajina, je z dvema zmagama in štirimi porazi na zadnjem mestu. Na Kitajsko, kjer bo prihodnje leto septembra svetovno prvenstvo, peljejo prva tri mesta. Prvi obračun drugega dela Slovenijo čaka v petek, 14. septembra, ko bo gostovala v Latviji, v ponedeljek, 17. septembra, pa bo gostila Turčijo. Čeprav se tekmi nezadržno približujeta, pa Trifunović v tem trenutku še vedno natančno ne ve, na koga vse bo lahko računal.

Vabilo prejel tudi Randolph

Po naslovu evropskega prvaka, do katerega je Slovenija prišla lani v Carigradu, se je zdelo, da bodo kvalifikacije za svetovno prvenstvo za izbrano vrsto lahka naloga. A zaradi vsem zdaj že dobro znanih prepovedi nastopa igralcev iz lige NBA in evrolige, je imel selektor Rado Trifunović na voljo kakovostno izredno oslabljeno moštvo. S prestopoma Klemna Prepeliča v Real Madrid in Jake Blažiča v Barcelono se je situacija še nekoliko poslabšala.

»Jasno je, da jima z osebnega vidika odhoda v španska velikana izredno privoščim, a je realnost taka, da je reprezentanca zaradi tega še bolj oslabljena. V novembrskem in februarskem ciklu nanju gotovo ne bom mogel računati, medtem ko se trudimo, da bi lahko prišla vsaj na septembrski tekmi. Ker se sezona v evroligi tedaj še ne bo začela, jima kluba ne smeta prepovedati prihoda, lahko pa jima ga ostro odsvetujeta. Igralci so tu zares v neprijetnih situacijah. Kar zadeva preostale, bomo po vsej verjetnosti znova lahko računali na Gašperja Vidmarja, ki mu pomagam pri treningih v Ljubljani. V njegovem klubu Banvitu so znižali proračun, zato ima proste roke pri izbiri novega delodajalca. Še vedno računamo na Anthonyja Randolpha, ki je prejel vabilo, medtem ko se Luka Dončić v ZDA že pripravlja na krstno sezono lige NBA,« je povedal Rado Trifunović.

Turki tudi z igralci iz evrolige

Ker se klubska sezona pred prvimi reprezentančnimi okni v drugem delu kvalifikacij še ne bo začela, bo imel slovenski selektor več časa za uigravanje in pripravo moštva. Igralci se bodo zbrali v četrtek, 30. avgusta, in za nekaj dni odšli na Roglo ter po vsej verjetnosti odigrali tudi pripravljalni tekmi proti Hrvaški.

»Poudariti pa moram, da od začetka gotovo ne bom mogel računati na vse igralce,« opozori Trifunović in doda: »Ne bomo imeli takšnega luksuza, kot ga ima Turčija. Oni so začeli priprave že 15. avgusta, njihova zveza pa se je z domačimi evroligaškimi klubi dogovorila, da spustijo domače igralce. Tudi tisti iz lige NBA bodo prisotni, tako da bodo imeli zares močno zasedbo.« Trifunoviću je sicer jasno, da je pred njim izredno težka naloga. »Če bo vse regularno, bi nam pet zmag na šestih tekmah zagotovilo preboj na svetovno prvenstvo. Možnost torej obstaja in dokler bo tako, bomo naredili vse, da uresničimo cilj.«