»Total je uradno zapustil dogovor za razvoj 11. faze plinskega polja Južni Pars,« je danes dejal Zanganeh. Kot je dodal, je francoski gigant tako potezo napovedal že pred dvema mesecema.

ZDA so v skladu z odločitvijo o odstopu od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij, znova uvedle sankcije proti tej državi. Prvi sklop, ki se med drugim nanaša na prepoved poslovanja z iranskimi finančnimi ustanovami ter iranskim avtomobilski sektorjem, je začel veljati v začetku avgusta. Drugih sklop sankcij bo začel veljati po 5. novembru, vključeval pa bo tudi prepoved trgovanja z iransko nafto.

Trump: Kdor bo posloval z Iranom, ne bo posloval z ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je ob uvedbi sankcij napovedal, da »kdorkoli bo posloval z Iranom, ne bo posloval z ZDA«. Total je v preteklosti že poudaril, da pod temi pogoji ne bo mogel ostati v Iranu, razen če bi pridobil posebno dovoljenje Washingtona, kar pa se ni zgodilo.

EU je sicer ob prvem svežnju znova uvedenih ameriških sankcij proti Iranu uveljavila posodobljen akt, s katerim želi ublažiti posledice sankcij za evropska podjetja, ki zakonito poslujejo v Iranu. Podpora iranskemu gospodarstvu je namreč del učinkovitega izvajanja iranskega jedrskega sporazuma, opozarjajo v Bruslju.

Akt dovoljuje gospodarskim subjektom iz EU, da zahtevajo povrnitev škode zaradi sankcij ZDA in izničijo učinek kakršnihkoli odločitev tujih sodišč, ki temeljijo na teh sankcijah, v EU. Prav tako prepoveduje osebam iz unije, da bi upoštevale te sankcije, razen kadar Evropska komisija to izjemoma dovoli v primerih, ko bi neupoštevanje resno škodovalo njenim interesom ali interesom unije.