Nove preference so zapisane v vodilu, ki ga je cerkev s sedežem v ameriškem Salt Lake Cityju in enotami po vsem svetu, objavila v četrtek. »Izraz 'mormonska cerkev' se je kot vzdevek javno dolgo uporabljal, a ni avtoriziran naziv in cerkev uporabe tega izraza ne spodbuja,« so zapisali. Dodali so, da naj se pripadnikov te cerkve ne označuje za mormone, poroča ameriški CNN.

S to besedo se sicer po njihovem še vedno lahko označuje tisto, pri čemer je beseda mormon del imena. To je denimo Mormonova knjiga ali Mormonova pot.

Zapisali so še, da ne želijo, da se za cerkev uporablja kratica LDS, kar je okrajšava za drugi del polnega imena cerkve, torej »svetih iz poslednjih dni« (ang. Latter-day Saints, op. p.).

Ime Gospodova volja?

Voditelj cerkve Russel M. Nelson je povedal, da ga je na pomembnost imena v mislih opomnil Gospod in da morajo verniki delovati v skladu z njegovo voljo. V prihodnjih mesecih naj bi cerkvene spletne strani in vse ostalo, kjer se pojavlja ime cerkve, posodobili.

Vse to vodi do številnih vprašanj – bodo preimenovali glasbeno zasedbo Mormon Tabernacle Choir? Pa medijsko platformo Mormon Channel? Bo kratica LDS izginila v imenih določenih ustanov, kot sta LDS Business College in LDS Hospital, se sprašujejo pri CNN.

Nove preference niso tako zelo nove

Želje po distanciranju od omenjenih izrazov v resnici niso nekaj povsem novega. Verski voditelji so si za podobne cilje prizadevali že leta 1982, 2001 in 2011. Želijo namreč poudariti, da gre za krščansko cerkev in se izogniti povezovanju s člani, ki so se od »mainstreamovske« cerkve odcepili, je za CNN povedal profesor Patrick Mason, ki proučuje religije in je predstojnik mormonskih študij na univerzi Claremont Graduate. »To vključuje fundamentaliste, ki so so tudi poligamisti,« je dejal Mason in dodal, da se hoče cerkev že več kot sto let oddaljiti od tistih, ki prakticirajo poligamijo in ne želi, da bi ljudje ti dve skupni med seboj mešali.