Prebivalci Pacaraime so se na migrantske tabore po poročanju BBC spravili zato, ker je po mestu zakrožila novica, da so Venezuelci hudo pretepli lokalnega lastnika restavracije.

Sovražnost do številnih migrantov, ki prihajajo iz Venezuele, se sicer v zadnjih mesecih stopnjuje. Nanje se spravljajo tolpe, oborožene s palicami in kamenjem, in zažigajo šotore in druge predmete, ki so last venezuelskih migrantov. Več kot tisoč migrantov naj bi zato že pobegnilo nazaj v Venezuelo. Z venezuelske strani medtem poročajo o napadih na avtomobile z brazilsko registracijo.

Venezuelske oblasti so Brazilijo prosile, naj zagotovi varnost njihovih državljanov, venezuelsko zunanje ministrstvo pa je sosednjo državo pozvalo, naj »sprejme potrebne ukrepe in zavaruje venezuelske družine in njihovo lastnino«, piše BBC.

V Ekvadorju zaostrili pravila vstopa v državo

Od sobote v Ekvadorju veljajo nova pravila. Migranti iz Venezuele za vstop v državo potrebujejo potni list, osebna izkaznica ne zadostuje. Zaradi tega so številni Venezuelci, ki imajo zgolj osebne izkaznice, obtičali v sosednji Kolumbiji.

Mnogi so se nagnetli v začasne kampe, da bi v mrzlih temperaturah ostali na toplem. »Smo s Karibov, nismo vajeni takšnega mraza,« je po poročanju BBC povedal eden od migrantov, ki je iz Venezuele prišel z družino in prijatelji.

Nova pravila o prestopu meje so mnoge presenetila, iz Ekvadorja pa so v nedeljo sporočili, da otroci in najstniki, ki potujejo s starši, mejo lahko še vedno prečkajo brez potnega lista.

Visoka inflacija, veliko pomanjkanje hrane in zdravil

V luči naraščanja napetosti, ki jih povzroča gospodarska kriza v Venezueli, je zahtevo o prečkanju meje s potnim listom za 25. avgust napovedala tudi perujska vlada. Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je povečan nadzor na mejah napovedal že februarja.

Venezuela se sooča z visoko inflacijo, ki jo spremlja pomanjkanje hrane. Primanjkuje tudi zdravil, zaradi česar je ogroženih več sto tisoč ljudi. Država je v težavah odkar so leta 2014 padle cene nafte. Na predsednika države Nicolasa Madura pa se je usul plaz kritik o slabem vodenju gospodarstva in drsenju v totalitarizem.