Teniški igralec Novak Đoković je poskrbel za nov mejnik. Postal je prvi igralec v zgodovini, ki je osvojil vseh devet turnirjev serije masters 1000. Zadnjega je osvojil v noči z nedelje na ponedeljek, ko je bil v finalu Cincinnatija s 6:4, 6:4 boljši od Rogerja Federerja. Švicar je predtem v Cincinnatiju zmagal sedemkrat v karieri. Spomnimo, da je Đoković osvojil tudi vse štiri največje turnirje za grand slam.

Đoković je zmago doživel zelo čustveno, saj je na zadnjega od turnirjev največje deveterice na mastersih čakal pet let. Tedaj je namreč dvignil pokal v Monte Carlu. Osvojil je 31. lovoriko na mastersih, za Rafaelom Nadalom pa zaostaja za dve zmagi. »V Cincinnatiju je vse privrelo na dan. Zadnje leto sem se počutil kot na vrtiljaku. Niti v najlepših sanjah ne bi pričakoval, da se bom tako hitro po poškodbi vrnil na zmagovito pot. Zmagati v Wimbledonu in zdaj še v Cincinnatiju, kjer sem v preteklosti doživel številne boleče poraze v finalu, je nekaj posebnega in neverjetnega,« je razlagal Novak Đoković, ki je v 46. medsebojnem dvoboju štiriindvajsetič premagal Švicarja.

Za veliko presenečenje je z zmago pri ženskah poskrbela Kiki Bertens. Nizozemka sploh ni bila nosilka turnirja, na katerem je bila v drugem krogu boljša od Danke Caroline Wozniacki, na zmagoviti poti pa je premagala še Čehinji Barboro Strycovo in Petro Kvitovo, Estonko Anett Kontaveit, Rusinjo Elino Svitolino in v finalu s 4:6, 7:6 (6), 6:2 Romunko Simono Halep.

Tamara Zidanšek boljša od 41. igralke sveta

Solidno se je pretekli teden na trdi podlagi znašla Tamara Zidanšek. Konjičanka je v kvalifikacijah New Havna v prvem krogu s 7:5, 7:6 (5) premagala Američanko Mario Sanchez, v drugem pa je bila s 6:4, 6:2 boljša od četrte nosilke Kirsten Flipkens (41. na svetu). Ker je bil dvoboj z Belgijko zaradi dežja prekinjen, je morala Tamara Zidanšek isti dan znova na teren ter v odločilnem dvoboju za preboj na glavni turnir z 1:6, 4:6 priznati premoč 24-letni Kazahstanki Zarini Dyjas.

Med dvojicami sta se Andreja Klepač in partnerica Maria Jose Martinez Sanchez v Cincinnatiju prebili v četrtfinale. Za drugo zaporedno uvrstitev v polfinale na turnirju serije masters je slovensko-španska naveza presenetljivo s 6:7 (2), 2:6 izgubila z Američankama Kathlyn Christian in Sabrino Santamario.

Rafael Nadal in Simona Halep z zajetno prednostjo

Na najnovejši svetovni teniški lestvici je bilo precej sprememb, a ne povsem na vrhu. Številka ena ostajata Španec Rafael Nadal in Simona Halep. Oba imata več kot 2000 točk prednosti pred najbližjima zasledovalcema Rogerjem Federerjem in Carolino Wozniacki. Najbolj je v elitni deseterici napredoval Novak Đoković, in sicer z desetega na šesto mesto. Najbolj je nazadoval Grigor Dimitrov, s petega na osmo mesto. Pri ženskah je najvišjo uvrstitev v karieri dosegla Kiki Bertens. Z zmago v Cincinnatiju je Nizozemka napredovala na 13. mesto.

Slovenke so na lestvici nekoliko nazadovale. Najvišje uvrščena na 77. mestu ostaja Tamara Zidanšek, mesto za njo je Polona Hercog, ki je sezono na trdi podlagi začela s porazom v prvem krogu New Havna. Dalila Jakupović je 93., precej pa je napredovala med dvojicami, kjer je postala članica najboljše petdeseterice. Andreja Klepač med dvojicami zaseda 14. mesto, Katarina Srebotnik pa je 24. Vse tri igralke bodo s svojimi partnericami tekmovale tudi na OP ZDA. Pri moških je Aljaž Bedene kljub počitku napredoval za pet mest in je 78. na svetu. Ljubljančan se je na OP ZDA, ki se bo začelo čez šest dni, pripravljal v Sloveniji, v New York pa bo odpotoval v sredo.