Prvi letošnji veliki slovenski derbi je zasluženo pripadel Mariboru, ki je v Stožicah ponižal Olimpijo in se tako na najboljši način pobral po izpadu iz Evrope. Olimpija gre s slabo popotnico v play off tekmo s Trenčinom za uvrstitev za ligo Evropa. Olimpijo so pokopali Ljubljančani v vijoličastem dresu, ki so dosegli vse tri gole, svoje pa je s sedmimi obrambami dodal še en Ljubljančan Jasmin Handanović.

Maribor razkril Olimpijine slabosti

Olimpija je v derbi vstopila v slogu Barcelone, a terenske premoči ni kronala. Mariborčanom je v prve četrt ure skrila žogo, preigravala na bokih (zlasti razpoloženi Savić), sprintala in lepo kombinirala. A zadetka ni bilo, ker je v zaključnem strelu manjkal kanček odločnosti, natančnosti (Savić, Kronaveter, Štiglec, Črnic…) ter športne sreče, da bi premagala odlično razpoloženega Handanovića, ki je nakazal, da bo znova mariborski junak. Mariborska obramba, v kateri je zaradi težav s tetivo manjkal poveljnik obrambe Šuler, je bila ob agresivni igri Olimpije na hudih preizkušnjah. Trenerja gostov Milaniča so bolele roke, ko je z njimi krilil, da je igralcem dajal navodila, kako se otresti silovitega pritiska.

Ko so gostje sredi prvega polčasa zadihali, so že s prvim odločnim pritiskom na obrambo Olimpije razkrili vse njene slabosti. Mlakar je prvo veliko priložnost zapravil zaradi panterskega skoka Ivačiča, druge pa ne. Globinsko žogo mu je velemojstrsko podal Dervišević, ki bi ga Ljubljančani morali odrezati iz igre s tesnim pokrivanjem, Štiglec pa je žogo, ko je Zahović čakal, da potrdi zadetek, preusmeril v mrežo. Maribor se je razigral, spravljal Olimpijo v težave in bil na pragu drugega gola. Ljubljančani so prišli do prevlade v zadnjih minutah in velike priložnosti v dodatku prvega polčasa, ko je Mešanović podrl Savića, sodnik Jug pa je na ogorčenje gostov pokazal na belo točko. Kronaveter je po tradiciji streljal ob desni vratnici, vratar Handanović pa je njegovo namero prebral in žogo odbil.

Ko je na začetku drugega polčasu znova udarila ljubljanska naveza Dervišević-Mlakar, je bil derbi odločen. Dervišević je iz podajalca postal strelec, ker je Mlakar pred golom z varanjem na prvi vratnici zmedel obrambo Olimpije. Ljubljančani se sicer niso predali, a mariborski gol je bil za njih začaran. V njem je s paradami blestel 40-letni Handanović, saj je žogo ob strelu Črnica odbil od tam, kjer običajno omete pajčevino. Izjemen zadetek Hotića v 70. minuti, s katerim je kronal svojo dobro igro, je bil le sol na globoke ljubljanske rane, ki so posledica popolnega razpada igre v obrambi, zlasti po poškodbi Zarifovića. Vse slabosti ljubljanske defenzive so bile doslej prekrite, saj so bili tekmeci (Crusaders, Triglav, Helsinki) preskromni, da bi kaznovali napake. V napadu igra na navdih ni prinesla gola, ker so bili nekonkretni.

Linta prepričan, da bo poraz v igralcih prebudil kljubovanje

»Izjemno smo zadovoljni po visoki zmagi. Razen prvih 15 minut smo odigrali odlično tekmo in uživali, ker smo v pravih trenutkih zadeli in se ubranili. Težava na začetku tekme je bila, da nismo izvajali pritiska na zadnjo linijo Olimpije. Bili smo preveč pasivni, nasprotnik pa je zaradi kakovosti v posesti žoge prihajal pred naš gol. Ko smo rešili ta problem, smo postali nevarni, vse je delovalo bolj živo. Nismo vzpostavili le ravnotežja, ampak bili nevarnejši od nasprotnika,« je bil zadovoljen trener Maribora Darko Milanić, ki je naredil največjo potezo tekme, ko je Hotića premaknil v sredino igrišča, Mlakarja pa na krilo. Na vprašanje, ali bo v četrtek navijal za Olimpijo, je dejal: »Po eni strani gre za slovenski nogomet. Po drugi strani je rivalstvo med kluboma preveliko, zato bom gledal svoje delo.« Ko so v Helsinkih igralci Olimpije gledali tekmo Maribor – Glasgow Rangers, ni bilo niti enega, ki jim ne bi privoščil uspeha.

Trener Olimpije Aleksandar Linta je najprej čestital Mariboru za zmago, nato pa se razgovoril: »Nisem zadovoljen z izidom. Poraz 0:3 je boleč, a takšno je življenje, to je nogomet. To bomo preboleli in iz tega prišli še močnejši. Čutil sem, da bomo prejeli gol. V prvem polčasu smo si po igri zaslužili vsaj en gol. Morda bi šlo drugače, če bi zadeli enajstmetrovko, Maribor pa je iz predložka zadel za 2:0. Poskrbel bom, da poraz ne bo vplival na fante za tekmo s Spartakom. Zaradi takšnega poraza, ki je v nas prebudil kljubovanje, smo bližje ligi Evropa kot pred dvema urama.« Linta je še dodal, da pričakuje, da bo Olimpijo vodil tudi v četrtek, čeprav s predsednikom Mandarićem še ni govoril.

Olimpija : Maribor