46-letna Kay Longstaff je v soboto zvečer na palubi luksuzne križarke nič hudega sluteč srebala koktajl. Na ladji, imenovani Norwegian Star, je plula od Pulja proti Benetkam in uživala v zadnjem večeru plovbe, a v nekem trenutku omahnila s krova. Padla je z višine dvajsetih metrov.

V vodi je preživela kar deset ur, rešili pa so jo v nedeljo, nekaj pred deseto uro zjutraj. Našli so jo približno 60 navtičnih milj (kar je okoli sto kilometrov) od obale, natančneje od pristanišča Vergarola pri Pulju, od koder so izpluli reševalci, ki so žensko iskali. Reševalno akcijo je hrvaška obalna straža po navedbah hrvaškega obrambnega ministrstva začela ob sončnem vzhodu, torek okoli pol sedme ure zjutraj. Od kraja, kjer je padla v morje, se je v desetih urah oddaljila za 1300 metrov.

Reševanje se je zares začelo šele ob sončnem vzhodu

Ob padcu je bila Britanka oblečena, kot se na dopustu spodobi, v kratke kavbojke in majico, takšna pa je na reševalce čakala v vodi, ki je imela približno 25 stopinj Celzija. Ne sliši se tako malo, a če pomislimo, da ne gre zgolj za poletno ohladitev, za katero se človek odloči sam, temveč za »prisilno« večurno namakanje, preživeti zagotovo ni mačji kašelj.

Čas, ob katerem je Longstaffova padla s palube, so pokazali posnetki nadzorne kamere, kar je reševalcem precej olajšalo delo, saj so tako na podlagi izračunov, glede na stanje vetra in valovanje morja, ugotovili, kje se je luksuzna križarka v času ženskinega padca nahajala.

Sprva je Britanko sicer iskala posadka križarke, plovilo luške kapitanije in obalna straža, a je niso našli, poroča hrvaški spletni portal 24sata. Okoli tretje ure zjutraj so uradniki v Reki kontaktirali italijanske kolege, da bi jim ti pri iskanju pomagali z letali, opremljenimi za nočno iskanje, a žal na voljo ni bilo nobenega razpoložljivega letala, zato je z akcijo šele ob sončnem vzhodu začela hrvaška obalna straža, ki je žensko rešila. Pri reševanju so sodelovali še trije civilni čolni in policijski helikopter.

Rešila sta jo petje in joga

Preden so 46-letnico odpeljali v bolnišnico v Pulju, je novinarjem hrvaške televizije HRT povedala, da je srečna, da je živa. »V vodi sem bila deset ur, ti čudoviti fantje pa so me rešili,« je dejala.

Neimenovan vir je za tabloid The Sun povedal, da je ženska dejala še, da se ukvarja z jogo, zaradi česar je zelo dobro telesno pripravljena, to pa naj bi ji pomagalo ostati živa. Da ne bi čutila mraza, pa je menda prepevala. Njeno zdravstveno stanje je po poročanju hrvaških medijev trenutno stabilno.

Kapitan rešilnega plovila Cavtat, s katerim so žensko našli, Lovro Orešković je povedal, da so veseli, da so rešili človeško življenje. Okoliščine, v katerih je Britanka omahnila v morje, še preiskujejo, je za britanski BBC povedal tiskovni predstavnik hrvaškega pomorskega ministrstva David Radas, britanski mediji pa poročajo, da je po pripovedovanju sopotnikov 46-letnica na palubo odšla alkoholizirana.

Kako v vodi preživeti več ur? Bodite ženska

Longstaffova je imela kljub vsemu veliko srečo v nesreči. Eden od faktorjev, ki ji je bil naklonjen, je denimo mirno morje. Profesor z Univerze Portsmouth in strokovnjak za preživetje v ekstremnih pogojih Mike Tipton je za BBC povedal, da ji je to omogočilo ostati približno tam, kamor je padla v vodo, zaradi tega pa so jo reševalci lažje našli.

Inštruktor za preživetje na morju Simon Jinks je po poročanju BBC dejal, da je imela 46-letnica srečo, da je po padcu voda ni potegnila pod križarko. Tudi razmeroma visoka temperatura morja je bila v Britankino korist. Po Tiptonovih besedah lahko človek v vodi, kjer je temperatura 5 stopinj Celzija, preživi dve uri, pri 15 stopinjah šest ur, če pa je temperatura višja od 20 stopinj, je mogoče v vodi preživeti tudi okoli 25 ur.

Eden od dejavnikov, pomembnih za preživetje, pa naj bi bil celo spol. Ženske imajo okoli deset odstotkov več telesne maščobe kot moški, kar pomeni, da so »bolj plovne« in da telo učinkoviteje ohranja toploto, je še povedal Tipton.