Katanec se bo izbrani vrsti pridružil po koncu muslimanskega praznika kurban bajrama, ko bodo 26. avgusta v Bagdadu podpisali uradno pogodbo, še poroča EkipaSN, ki se sklicuje na izjavo podpredsednika zveze Šarata Haidarja.

Iraški športni novinar Hasanin Mubarak je prek Twitterja sporočil, da se je Katanec prejšnji teden v Erbilu sestal s predstavniki iraške nogometne zveze in se dogovoril za pogodbo, ki mu bo prinesla 1,2 milijona ameriških dolarjev na leto oziroma vsega skupaj 3,1 milijona dolarjev. Iraška nogometna zveza in slovenski trener sta podpisala triletno predpogodbo. Katanec bo živel v Bagdadu, medtem ko bo njegova družina stanovala v Dubaju.

Petinpetdesetletni slovenski strokovnjak je oktobra lani odstopil kot slovenski selektor, potem ko se mu s slovensko izbrano vrsto ni uspelo prebiti na letošnje svetovno prvenstvo. Na Bližnjem vzhodu je že delal. Med letoma 2009 in 2011 je bil selektor Združenih arabskih emiratov.

Katanec bo iraško reprezentanco, ki je trenutno na 89. mestu jakostne lestvice svetovne nogometne federacije Fifa, prvič vodil na prijateljski tekmi 10. septembra proti Kuvajtu. Prvi večji preizkus pa bo v začetku prihodnjega leta azijski pokal, ki ga bodo organizirali Združeni arabski emirati. Iraška selekcija je azijski pokal dobila leta 2007.

EkipaSN še poroča, da Katanec ni bil prva izbira za selektorja Iraka. Iračani so najprej na selektorskem stolčku želeli Šveda Svena Görana Erikssona, ki pa je ponudbo, potem ko naj bi on in njegova hčerka prejela grožnje s smrtjo.

Katanec bo na mestu iraškega selektorja zamenjal Basima Qasima, ki je bil na svojem položaju nekaj več kot eno leto.