"Zadnje leto je bilo najbolj naporno in boleče leto v moji karieri," je Musk povedal v četrtkovem intervjuju za New York Times. "Bilo je mučno," njegove besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Musk je za časnik govoril o maratonskih delovnikih v želji ujeti proizvodne roke, večkrat s cmokom v grlu. Svoje zdravstveno stanje je opisal kot "ne zelo dobro". "Pri meni so se ustavili prijatelji, ki so resno zaskrbljeni," je povedal.

Od leta 2001, ko je bil zaradi malarije dalj časa v postelji, si ni vzel več kot enega prostega tedna. Dela 120 ur na teden. "Bila so obdobja, v katerih tovarne nisem zapustil tri ali štiri dni - dnevi, ko sploh nisem bil zunaj," je potožil. "To je resnično terjalo davek pri mojih otrocih," je dodal. Tudi svoj 47. rojstni dan je junija preživel v tovarni, skoraj je zamudil tudi bratovo poroko.

Priznal je tudi, da pogosto ne more zaspati brez pomoči uspavala ambien. "Pogosto gre za alternativo: nič spanca ali ambien," časnik navaja prvega moža Tesle.

Ob tem je podjetnik, ki je Teslo leta 2003 ustanovil z željo pripeljati avtomobile v novo tehnološko ero, pojasnil tudi sporni zapis na spletnem družbenem omrežju twitter o umiku Tesle z borze. Kot je pojasnil, je želel biti transparenten.

Analitiki trditve o zagotovljenem financiranju označili za vprašljive

Musk je prejšnji teden nepričakovano prek spletnega družbenega omrežja twitter sporočil, da namerava Teslo umakniti z borze in da je že zagotovil financiranje za odkup vseh delnic po ceni 420 dolarjev za delnico. Kot je pojasnil v pogovoru, se je tisto jutro doma zbudil ob svojem dekletu, glasbenici Grimes, in telovadil. Nato je sedel v svojo teslo in se odpeljal na letališče. Na poti je natipkal usodno sporočilo.

Objavil ga je sredi trgovalnega dneva, kar je nenavaden čas za velike objave. Delnica Tesle je porasla za sedem odstotkov, preden je borza Nasdaq ustavila trgovanje. Ko je to znova steklo, so delnice končale 11 odstotkov nad izhodiščem.

Analitiki so sicer njegove trditve o zagotovljenem financiranju označili za vprašljive, kritični pa so bili tudi številni člani upravnega odbora Tesle, ki jih je novica prek twitterja presenetila. Mnogi so se vprašali tudi, od kod cena 420 dolarjev. Ni manjkalo takih, ki so opozarjali, da je 420 v kulturi tistih, ki redno kadijo marihuano, koda za kajenje te droge.

»Marihuana ne pomaga pri produktivnosti«

Musk je v intervjuju pojasnil, da je želel ponuditi okoli 20-odstotno premijo glede na ceno delnice v zadnjem obdobju, kar nanese okoli 419 dolarjev. Odločil se je zaokrožiti znesek na 420 dolarjev, ker to število izraža "boljšo karmo". "Nisem pa kadil marihuane," je zatrdil. "Marihuana ne pomaga pri produktivnosti."

V zapisu na blogu je Musk že v ponedeljek dodatno pojasnil, da je njegova izjava o financiranju temeljila na pogovorih z državnim investicijskim skladom Savdske Arabije ter drugimi vlagatelji. Presenečeni upravni odbor Tesle je kasneje sporočil, da je oblikoval posebno telo, ki bo presodilo smiselnost umika v povsem zasebno sfero. Musk naj bi medtem pristal na to, da ne bo več tvital o umiku delnic z borze, ne da bi prej o tem govoril z upravnim odborom.

Priprave na srečanje z uradniki

Je pa Musk že pritegnil pozornost regulatorjev. Ameriška Fox Business in New York Times sta ta teden poročala, da je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo Muska pozvala na zaslišanje, na katerem naj bi pojasnil dogajanje. Tako Musk kot drugi vodilni v Tesli naj bi se pripravljali na srečanje z uradniki že v prihodnjem tednu.

Zaradi vrste težav v zadnjih mesecih naj bi se v vodstvu Tesle že sprožili alarmi. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa upravni odbor išče človeka, ki bi na čelu Tesle kot številka dve pomagal Musku, poroča Times. Po zadnjih spornih tvitih naj bi se napori v tej smeri le še povečali. Nekatere člane upravnega odbora skrbi tudi raba ambiena.

Delnice Tesle so se v sredo po objavi novice o pozivu regulatorja na zaslišanje pocenile za 4,5 odstotka, v četrtek so izgubile še 2,6 odstotka.