Uporabnice pametnih telefonov lahko aplikacije na slednjih že dlje časa uporabljajo za beleženje svojega menstrualnega ciklusa in posredno ugotavljanje plodnih dni. Ponudbo aplikacij je pred nedavnim obogatila nova, ki jo je ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) nedavno kategorizirala kot kontracepcijsko sredstvo. Aplikacijo Natural Cycles promovirajo kot kontracepcijsko sredstvo in ne zgolj kot pripomoček za prepoznavanje plodnih dni.

Aplikacija od uporabnice terja vsakodnevno merjenje bazalne telesne temperature. Gre za najnižjo temperaturo, ki jo telo doseže med počitkom oziroma spanjem. Ob sprostitvi jajčeca bazalna telesna temperatura nekoliko naraste, zaradi česar gre za enega od zanesljivih pokazateljev začetka ovulacije. Z vsakodnevnim vnašanjem bazalne temperature v aplikacijo ta pridobi podatke o tem, v katerem delu ciklusa je trenutno uporabnica. Algoritem tako izračuna, kdaj nastopijo plodni dnevi in uporabnico, ki ne želi zanositi, opomni naj uporabi katero izmed kontracepcijskih sredstev. Enoletna cena, ki vključuje termometer za merjenje bazalne telesne temperature, je nekaj več kot 70 evrov.

Zanesljivost je 93-odstotna

Ustvarjalci aplikacije uporabnicam prvih nekaj mesecev priporočajo konstantno uporabo katerega drugega kontracepcijskega sredstva, kasneje pa to ni več potrebno. Kot navaja Quartz, je odstotek neželenih nosečnosti pri tej obliki kontracepcije primerljiv z drugimi oblikami. Po kliničnih študijah, ki so jih opravili ameriški znanstveniki, se je izkazalo, da zanesljivost kontracepcije s pomočjo aplikacije ni manjša kot pri drugih, pogosteje uporabljanih kontracepcijskih sredstvih. Tudi ob povsem pravilni uporabi aplikacije je možno, da ženska zanosi. Ob normalni uporabi gre za 93-odstotno zanesljivost, kar pomeni, da v enem letu uporabe zanosi sedem žensk od stotih. Pri idealni uporabi je zanesljivost 99-odstotna, zagotavljajo proizvajalci.

Samo za ženske, ki ne potujejo in nikoli ne spijejo kozarca preveč

Mnogi opozarjajo, da gre za kontracepcijsko sredstvo, ki je primerno le za majhen odstotek žensk. Gre namreč za metodo, ki od uporabnice terja precej več natančnosti in konsistentnosti od ostalih kontracepcijskih sredstev. Pri merjenju bazalne telesne temperature je potrebno biti izjemno natančen, potrebno pa je imeti tudi življenjski slog, ki omogoča bujenje vsak dan ob približno istem času. Bazalno temperaturo si je potrebno izmeriti takoj – pred jutranjim obiskom kopalnice, crkljanjem s partnerjem, pravzaprav celo preden se ženska iz ležečega dvigne v sedeči položaj.

Tovrstna metoda kontracepcije tako ni primerna za ženske, ki potujejo, kdaj spijejo kozarec alkohola preveč, delajo pozno v noč, prespijo budilko ali so izpostavljene stresu – vsi ti dejavniki vplivajo na bazalno temperaturo, kar se lahko odrazi v netočni napovedi ovulacije. Med ovulacijo je potrebno poskrbeti za zaščito ali se v času, ko je ženski libido običajno najvišji, vzdržati spolnih odnosov, še opozarjajo kritiki aplikacije, ki jo ustvarjalci oglašujejo kot kontracepcijsko sredstvo prihodnosti.

Aplikacija utegne zanimati predvsem ženske, ki zaradi verskih in drugih razlogov ne želijo uporabljati kontracepcije.