Predstavljajte si, da je ena od vaših vek zatečena in rahlo boleča na otip. Z veko na tem očesu imate sicer občasne težave, a tokrat je res nekoliko bolj moteče, zato se odpravite k zdravniku. Ta diagnosticira cisto in vas obvesti, da bo potrebna operacija. Med operacijo pa se razkrije resnični vzrok boleče in zatečene veke: vanjo je zataknjena poltrda kontaktna leča. Toda ženska, ki se je zaradi boleče veke znašla na operacijski mizi, je takšne leče nazadnje nosila pred 28 leti!

Nenavaden primer 42-letne Britanke, ki je imela 28 let pod veko zataknjeno lečo, je bil pred nedavnim predstavljen v poročilu BMJ Case Reports. Britanka je nekega dne opazila, da ima tik pod levo obrvjo nekakšno oteklino, ki je počasi rasla in postajala boleča na dotik. Kot grah velika cista je bila po šestih mesecih vidna tudi na MRI posnetkih.

Zaradi izgubljene leče si niso belili glave

Ženska, ki je 28 let živela s pod veko zataknjeno kontaktno lečo, je bila ob spoznanju, da ne gre za cisto, šokirana. Kot navaja CNN, se je njena mati spomnila nesreče, do katere je prišlo, ko je bila njena hči stara 14 let. Med igranjem badmintona jo je pernata žogica s precejšnjo silo zadela v levo oko. Kot se spominja mati, je dekle takrat nosilo poltrde kontaktne leče. Leve leče niso nikoli našli, a si s tem niso belili glave. Domnevali so namreč, da je ob dogodku leča padla ven in se izgubila. Levo oko je bilo od udarca lažje poškodovano, a se je hitro zacelilo.

Pod veko zataknjeno lečo običajno spremljajo precej neprijetni in boleči simptomi: ostra, srbeča bolečina, zatečenost, rdečica in slabši vid. Toda sedaj 42-letna ženska se ne spominja nikakršnih simptomov, ki bi sledili nesreči pri igranju badmintona. Blage težave z zatekanjem in rahlo bolečino, ki so se pojavile 28 let po dogodku, so po operativni odstranitvi leče izzvenele.

Pri odstranjevanju leč tu in tam kakšne ni našla

Britanski zdravniki so pred letom dni obravnavali še en nenavaden primer, ki je vključeval kontaktne leče. Pri 67-letnici, ki je tožila zaradi suhih oči in srbečice, dveh simptomov, ki ju je pripisala starosti, so pod veko našli kar 27 kontaktnih leč.

Pri razmeroma rutinskem posegu so zdravniki sprva pod njeno desno veko odkrili 17 leč, kasneje pa še dodatnih 10. »Imeli smo že primere ljudi, z zataknjeno eno lečo, nikoli pa še pacienta, ki bi imel v očesu 27 leč,« je takrat za CNN dejal zdravnik, ki je opravil operativni poseg. 67-letna ženska je kasneje povedala, da je približno 35 let nosila mesečne leče, a pri odstranjevanju tu in tam kakšne ni našla. Zaradi izgubljenih leč se ni obremenjevala, saj je domnevala, da so ji najbrž tekom dneva neopazno padle ven.

Zaradi obeh nenavadnih primerov zdravniki opozarjajo na pomembnost rednih pregledov ljudi, ki nosijo kontaktne leče. Kadar oseba leče v očesu ne najde, je potreben nujen pregled, da se izključi možnost zataknjene leče. Slednje so namreč lahko izvrstno gojišče za bakterije, kar lahko vodi v infekcije z resnimi posledicami.