V petek bodo potekale kvalifikacije, kjer si bosta med šestimi ekipami nadaljnje nastope zagotovili še dve ekipi, in skupinski del tekmovanja, kamor je deset ekip že uvrščenih. V glavnem delu turnirja bo tako 12 ekip razporejenih v štiri skupine, najboljši dve moštvi pa se bosta prebili v četrtfinale.

Prvi nosilci turnirja so košarkarji Pirana (Adin Kavgić, Gašper Ovnik, Anže Srebovt in Simon Finžgar), aktualni slovenski podprvaki in člani slovenske reprezentance. Aktualni slovenski državni prvak, ekipa Ljubljane (Blaž Črešnar, Jasmin Hercegovac, Dejan Mlakar in Želimir Zagorac), je tretji nosilec turnirja. Nastop na glavnem delu turnirja si bodo v kvalifikacijah poskušale zagotoviti še ekipe Kranja (Aleksander Vojičić, Matic Urbas, Mensud Julević in Tomo Čajič), Maribora (Jure Ritlop, Rok Smaka, Damir Mijić in Robi Stojković) in Semiča (David Mervar, Martin Mežan, Matic Lozar in Žan Petejan.

Na turnirju bo nastopila tudi ekipa Amsterdama, katerih člani so na nedavnem svetovnem prvenstvu zelo uspešno branili barve Nizozemske, saj so postali svetovni podprvaki.

Dobrodelno obarvani dogodek

Ekipi, ki se bosta prebili do finala ljubljanskega turnirja, bosta nagrajeni z vozovnico za nastop na turnirju masters v madžarskem Debrecenu, ki bo potekal 31. avgusta in 1. septembra.

Predsednik slovenske košarkarske zveze Matej Erjavec je vesel, da je Mednarodna košarkarska zveza Sloveniji zaupala organizacijo takega turnirja: »Košarka 3x3 iz leta v leto pridobiva na svoji veljavi. Veseli nas dejstvo, da je FIBA prepoznala našo tradicijo, organiziranost in nenazadnje rezultate, ki jih dosegamo v tej športni panogi ter nam zaupala organizacijo dogodka, kot je Challenger. Verjamem, da bomo na Kongresnem trgu spremljali kakovostno košarko, ob kateri bodo uživali tako košarkarski navdušenci kot tudi mimoidoči.«

Turnir bo tudi dobrodelno obarvan, pred izločilnimi boji se bodo na igrišču v središču prestolnice predstavile ekipe v košarki na vozičkih, svoje košarkarsko znanje bodo pokazali tudi igralci z motnjami v razvoju.