Brennan velja za ostrega kritika ameriškega predsednika. Le nekaj ur pred objavo odločitve je nekdanji direktor Cie Trumpu očital, da mu ne uspeva živeti niti v skladu z minimalnimi standardi dostojnosti, vljudnosti in poštenosti.

Odzval se je tudi po objavi predsednikovega navodila, ko je Trumpa obtožil, da skuša omejevati svobodo govora v politično motiviranih akcijah, kar bi po Brennanovi presoji moralo resno skrbeti Američane.

V izjavi ob objavi odločitve je Trump dejal, da je Brennan glede njegove administracije širil »neutemeljene in nezaslišane trditve« tako na televiziji kot na internetu.

Trump je kasneje še tvitnil, da Brennan predstavlja madež za državo. »Zaslužimo si bolje, kot to,"« je dodal.

Določeni državni uradniki ZDA dobijo posebna varnostna potrdila za dostop do zaupnih podatkov, ki v določenih primerih veljajo tudi, ko niso več zaposleni v vladnih agencijah. Z dostopom do zaupnih informacij lahko namreč svetujejo svojim naslednikom, a jih še vedno ne smejo razkrivati v javnosti.

Trump na misel prišel že julija

V izjavi Bele hiše so dodali, da bi lahko varnostna potrdila izgubilo še osem drugih uradnikov, med drugim nekdanji direktor FBI James Comey, nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA James Clapper in nekdanji šef Cie in NSA Michael Hayden.

O morebitnem odvzemu varnostnih potrdil je Trump začel razmišljati že julija, ko je to potrdila tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders.

Trumpu naj bi prekipelo po toči kritik, ki se je usula nanj po vrnitvi iz Helsinkov, kjer je imel vrh z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ameriške obveščevalne službe so Putina obtožile, da je naročil vpletanje v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani, z izjavami na novinarski konferenci v Helsinkih in po vrnitvi v domovino pa je Trump ugibanja, da je Putinova marioneta, le še utrdil.

Brennan ga je takrat opredelil za idiota, njegovo izjavo, da verjame Putinovemu zanikanju vpletanja v volitve, pa za izdajalsko.