Odločitev o zvišanju carin je bila sprejeta povračilno "v odgovor na zavesten napad ameriške administracije na naše gospodarstvo", navedbe turškega podpredsednika Fuata Oktaya povzema francoska tiskovna agencija AFP. Zvišanja carin so bila objavljena v danes objavljenem odloku, ki ga je podpisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turčija se s tem odziva na potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je podvojil ameriške carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Članici zavezništva Nato sta se namreč zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja, zaradi česar mu grozi 35 let zapora.

Danes je turško sodišče v Istanbulu znova zavrnilo pastorjevo pritožbo, da bi se ga izpustilo iz pripora. Pastor je sicer zaradi slabega zdravstvenega stanja v hišnem priporu, navaja AFP. Napetosti in dvig ameriških carin so močno prizadeli vrednost turške lire. S tem se je razširil strah, da je država na robu gospodarske krize, ki bi se lahko razlila po Evropi. Erdogan je krizo večkrat označil za "gospodarsko vojno" in napovedal, da bo Turčija v tej vojni zmagala.

Turčija je v svojem povračilnem ukrepu prav tako podvojila obstoječe carine na ameriško blago. Tako bodo sedaj carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Novo zaostrovanje odnosov pa ni prizadelo vrednosti lire, ki je danes nekoliko okrevala. Zjutraj je bila lira pri okoli šestih dolarjih oziroma 6,8 evra. Dno je sicer v ponedeljek dosegla pri 7,24 lire za dolar in 8,12 lire za evro.

Bela Hiša nove sankcije Turčije označila za obžalovanja vredne

Bela hiša je današnje zvišanje carin Ankare na vrsto ameriških proizvodov označila za obžalovanja vredno. Ob tem je ponovno pozvala tudi k takojšnji izpustitvi ameriškega pastorja Andrewa Brunsona. »Carine, ki so jih ZDA uvedle proti Turčiji, so bile uvedene zaradi interesa nacionalne varnosti. Njihove so bile zaradi maščevanja,« je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. "Carine Turčije so zagotovo obžalovanja vredne in korak v napačno smer," je še dejala. Dodala je še, da je Turčija Brunsona, "ki ni storil ničesar napačnega, obravnavala zelo krivično, zelo slabo".

Na vprašanje, kako je diplomatski spor med ZDA in Turčijo vplival na državno valuto, je Sandersova odgovorila, da Washington "nadzoruje situacijo". Ob tem je še dodala, da so turške gospodarske težave del "dolgoročnega trenda" in ne "rezultat dejanj ZDA".